Regija     | 23.06.2020. 13:09 |

Vijeće za regionalnu saradnju predstavlja Balkan barometar 2020

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) predstavit će u srijedu, 24. juna, Balkan barometar za 2020. godinu što je godišnje istraživanje javnog mnijenja i privrednika o percepcijama i očekivanjima u pogledu rada, društveno-ekonomskih i političkih trendova, te regionalne i evropske integracije zapadnog Balkana.

Odlazak kvalificirane radne snage postaje sve veća briga građana budući da 2015. godine nije bilo zabrinutih građana, njihov broj je danas dostigao 20 posto, nalaz je iz izvještaja.

Važnost regionalne saradnje raste jer je 77 posto građana zapadnog Balkana smatra važnom, a isti slučaj je i s podrškom evropskim integracijama - 59 posto građana smatra da je članstvo u Evropskoj uniji dobro, što je 20 posto više nego 2015. godine.

Osim toga, jedna trećina građana zapadnog Balkana izrazila je zadovoljstvo umanjenim telefonskim računima za roming od kada je prije gotovo godinu dana na snagu stupio regionalni sporazum o smanjenju cijena usluga rominga.

Ovi, kao i mnogi drugi podaci, uključujući i mišljenja građana i privrednika iz regiona o radnim mjestima, ekonomiji, oporavku u pogledu pandemije i blokade izazvane koronavirusom Covid-19 bit će predstavljeni u okviru webinara koji će se održati 24. juna uz prenos uživo na Facebook nalogu i YouTube kanalu Vijeća za regionalnu saradnju.

Učesnicima će se obratiti generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi te predsjedavajući Minhenske konferencije o sigurnosti Wolfgang Ischinger.

Nakon uvodnih obraćanja slijedi panel diskusija o nalazima Balkanskog barometra 2020. i njegovog dodatka o uticaju koronavirusa.

Izdanje Balkan barometra za 2020. godinu predstavlja novo poglavlje u kontinuiranom razvoju vodećeg regionalnog istraživanja mišljenja javnog mnijenja i privrednika, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!