Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 12:32 |

Vijeće tvrdi da Bošnjaci nisu dostavili obrazloženje veta na rebalans budžeta RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23. juna (FENA) - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta tog bh. entiteta.

Taj stav su obrazložili navodima da Klub Bošnjaka nije dostavio obrazloženje zahtjeva o povredi vitalnih nacionalnih interesa, što predstavlja procesnu pretpostavku za meritorno odlučivanje o zahtjevu. 

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić pojasnio je ranije za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom budžeta umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja, organizacije civilnih žrtava rata te za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru sadašnjeg bh. entiteta RS. 

U odnosu na osporene akte Narodne skupštine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, Vijeće Ustavnog suda RS je donijelo rješenje kojim je odlučeno da ni taj zahtjev Kluba Bošnjaka za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa nije prihvatljiv.

Vijeće je, naime, ocijenilo da iz sadržine osporenih zaključaka proizlazi da se radi o aktima koji ne sadrže pravne norme općeg karaktera, već da je riječ o aktima kojim se izražava politički stav Narodne skupštine, te da, radi toga, nije nadležno da ih meritorno razmatra u kontekstu povrede vitalnog nacionalnog interesa. 

Predmeti razmatranja i odlučivanja Vijeća bila su pitanja prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa nekoliko uredbi koje je usvojila Narodna skupština, u vrijeme vanrednog stanja. 

Radi se o odluci o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta Koridor 5c kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice Auto-puta "9. januar“ Banja Luka-Doboj, te odluci o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača. 

Vijeće je utvrdilo da su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevima. 

Meritorne odluke o predmetnim zahtjevima donijet će u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'