Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 08:57 |

U ZDK-u nema klizišta i izlijevanja rijeka, u padu vodostaj Stupčanice

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. juna (FENA) – Kiša koja još uvijek padavina i na području Zeničko-dobojskog kantona, nije prouzročila izlijevanje rijeka iz korita, a od sinoć je u padu i vodostaj rijeke Stupčanica u općini Olovo, gdje je jučer bilo proglašeno stanje odbrane od poplava - potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

-Naše su ekipe iz tog grada, sa mašinama i vrećama za pijesak, bile na terenu te poduzimale aktivnosti da ne dođe do izlijevanja u naseljima Olovske Luke i Karagino polje - dodao je.

Navodi da je Stupčanica sinoć rasla do 23 sata, nakon čega je počeo lagano opadati i njen vodostaj, pa nije došlo do izlijevanja i nije pričinjena šteta stambenim i drugim objektima.

Prvi nivo redovne odbrane od poplava još je na snazi na tom području općine Olovo.

Aličić ističe i da nije bilo prijava pojave klizišta usljed velikih količina kišnih padavina proteklih dana te da su prohodni svi putevi na području tog kantona.

-Prema prognozama, danas bi poslijepodne trebalo doći i do prestanka kišnih padavina pa će i vodostaji rijeka dodatno opadati. Uglavnom, za sada je sve pod kontrolom i nema šteta u općinama našeg kantona - kaže Aličić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Aličić: Glavni vodeni val iz pravca Sarajeva već je prošao kroz ZDK i nije prouzrokovao štete

ZDK: Rijeke Bioštica i Stupčanica izlile se u Olovu, a Fojnica u Visokom

Kišne padavine nisu značajno podigle nivo rijeka u ZDK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo