Regija     | 22.06.2020. 19:29 |

Milanović na Cetinju: Došao sam dati podršku europskom putu Crne Gore

FENA Agencije

PODGORICA, 22. lipnja (FENA) - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u ponedjeljak nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem na Cetinju, kako vjeruje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Europske unije i da je došao dati podršku Crnoj Gori na tom putu.

Predsjednik Hrvatske, u dvodnevni posjet Crnoj Gori doputovao je brodom "Omiš" Hrvatske ratne mornarice oko 13 sati u luku Tivat, nakon čega se automobilom zaputio ka crnogorskoj prijestolnici.

"Crna Gora je najbliža članstvu u EU, blizu su i drugi, ali Crna Gora je najbliža. Vi ste država koja je početkom pregovora s EU jasno i nepovratno izabrala karakter zapadnog društva i države - to znači vladavina prava, neovisno sudstvo, neovisni i slobodni mediji, neovisna istraživačka Akadmija i Sveučilište. To je osnova prave demokracije. Kada se jednom time ovlada onda je uspjeh dokazan. Crna Gora će vjerovatno biti prva sljedeća članica EU”, rekao je Milanović, istaknuvši kako se nada da će njegov sljedeći dolazak biti u “potpuno europsku Crnu Goru”.

Istaknuvši da mu je drago ponovo biti na Cetinju nakon 39 godina predsjednik Milanović je rekao da, iako su izbori u Crnoj Gori uskoro, nije došao dati podršku nikome u toj političkoj utakmici, već isključivo europskom putu Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da je ovaj posjet bio najavljen pred pandemiju koronavirusa, te da mu je zadovoljstvo što je predsjednik Hrvatske gost Crne Gore. Zahvalivši na podršci koju Hrvatska pruža Crnoj Gori, Đukanović je rekao kako je cijela regija zapadnog Balkana na kraju hrvatskog predsjedanja Vijećem EU korak bliže članstvu u Uniji.

"Kontinuirana podrška stiže od Hrvatske, u savladavanju prepreka u pregovorima o članstvu u EU. Crna Gora je dio kontigenta Hrvatske u Afganistanu. Zahvalni smo za podršku u uspješnom savladavanju pandemije. Dobili smo konkretnu donaciju od Hrvatske. Ostaju brojni izazovi i mogućnost suradnje u narednom razdoblju", rekao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o posljedicama pandemije koronavirusa na gospodarstva dvije države, koja se u mnogome oslanjaju na turizam, dvojica predsjednika suglasila su se da treba što je više moguće smanjiti ovogodišnji gubitak.

Kako je hrvatski predsjednik u posjet doputovao brodom “Omiš” Hrvatske ratne mornarce novinare je zanimalo zbog čega se odlučio za to prijevozno sredstvo. "Pa nisam na tenku došao", odgovorio je kroz osmijeh Milanović, objasnivši da je brod “Omiš” ophodni brod Hrvatske ratne mornarice, i nije nikakva prijetnja već kako je rekao "brodić od 50 metara koji je proizvod hrvatske industrije".

"Mislim da su i domaćini to dočekali sa simpatijama, i bih bio sretan da mogu i svoje crnogorske prijatelje na sličan način dočekati u Dubrovniku ili Splitu", rekao je predsjednik Hrvatske.

Nakon konferencije za novinare predsjednici Milanović i Đukanović posjetili su muzej kralja Nikole na Cetinju, a Milanović će večeras razgovarati s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje posluju u Crnoj Gori, prenosi Hina.

U utorak, drugog dana posjeta, dvojica predsjednika će ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru prisustvovati tradicionalnom kolu Bokeljske mornarice, obići katedralu i posjetiti Kotorsku biskupiju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo