Bosna i Hercegovina     | 22.06.2020. 13:46 |

Sastanak ministra Podžića i komandanta EUFOR-a Trischaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić održao je sastanak u sjedištu Ministarstva s komandantom EUFOR-a u BiH generalmajorom Reinhardom Trischakom.

Razgovarano je o nastavku planskih aktivnosti u vezi s obukom i saradnjom Oružanih snaga BiH i EUFOR-a za 2020. godinu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Podžić je izrazio zahvalnost EUFOR-u koji i pored otežanih radnih okolnosti, uzrokovanih pandemijom COVID-19, nastoji realizirati planirane aktivnosti sa Oružane snage BiH.

Ključna tema sastanka odnosila se na održavanje vježbe „Brzi odgovor 2020“, koja je sastavni dio plana obuke i saradnje OSBiH i EUFOR-a. Nosilac planiranja i pripreme vježbe je EUFOR, a planirano je, ukoliko bude dozvoljavala epidemiološka situacija, da bude održana krajem augusta na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u saradnji sa OSBiH i sigurnosnim agencijama u BiH.

Ministar Podžić je potvrdio spremnost OSBiH da po uzoru na vježbu iz 2019. godine,  učestvuju sa snagama jednog pješadijskog voda, jednog odjeljenja vojne policije i jednog Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

Razgovarano je i o aktuelnom statusu rješavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (NMiMES) te obilježavanja malog i lakog naoružanja.

U tom pogledu je istaknuto je da su i u 2020. godini, uprkos pandemiji, uspješno nastavljene aktivnosti na uništavanju viška MiMES-a i obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja.

Ministar Podžić i general Trischak razmijenili su informacije vezane za  pandemiju COVID-19 te istaknuli da je pod kontrolom trenutno stanje pripadnika OSBiH i EUFOR-a.

General Trischak je pohvalio aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, prije svega u provođenju preventivnih mjera u cilju sprečavanje pandemije COVID-19, kao i aktivnosti na rješavanju viška MiMES-a i obilježavanja malog i lakog naoružanja.

Pozdravio je što su Oružane snage BiH uvijek prisutne kad je riječ o pružanju pomoći građanima BiH te istaknuo važnost finansijskog ulaganja u Oružane snage BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana