Ekonomija     | 22.06.2020. 13:22 |

Košarac - Alagić: Unaprijediti vanjskotrgovinski promet BiH i Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu novoimenovanog ambasadora BiH u Turskoj Adisa Alagića s kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje dviju zemalja.

Sagovornici su se saglasili da je važno razvijati bilateralnu saradnju BiH i Turske, te ukazali na značaj ekonomske diplomatije radi uspostavljanja efikasnijeg vanjskotrgovinskog prometa između kompanija iz BiH sa turskom stranom.

Na sastanku je bilo riječi i o potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske. Ministar Košarac je podsjetio da se taj dokument trenutno nalazi u proceduri u institucijama BiH, ocijenivši da bi ugovor o slobodnoj trgovini unaprijedio vanjskotrgovinski promet između kompanija iz BiH sa turskim firmama.

Košarac i Alagić konstatovali su da je u narednom periodu neophodno organizovati sastanak bilateralnog trgovinskog komiteta između BiH i Turske, kao i trilateralni trgovinski komitet BiH - Srbija - Turska, nakon implementacije izbornih rezultata u Srbiji.

Ministar je informisao ambasadora Alagića o izvozu goveđeg mesa u Tursku, s fokusom na zahtjev za povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za 2020., čime bi otvorena kvota bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona.

- Opredijeljeni smo da razvijamo posao plasmana goveđeg mesa na tursko tržište. Ukoliko bismo u Tursku izvezli unutrašnje zalihe, nastale zbog umanjenog lokalnog konzuma usljed epidemije COVID-19, to će biti najbolji mogući način da zaštitimo domaću proizvodnju - poručio je Košarac, podsjetivši da je o mogućnosti povećanja kvote za izvoz nedavno razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocem, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta