Bosna i Hercegovina     | 21.06.2020. 19:15 |

Dodik: BiH nakon evidencije treba da deporuje migrante, koji su ozbiljan problem

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21. juna (FENA) - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas da migranti postaju ozbiljan problem te traže od vlade tog bh.entiteta da najkasnije do petka sačini plan aktivnosti i mjera koje su neophodne kako bi se reagovalo na sve veću prisutnost migranata na putevima i naseljnim mjestima u RS-u, u kojoj i dalje ne žele migrante.

- Tražimo da se obezbijedi potpuna sterilizacija od migranata na našim prostorima i da se obezbijedi potpuna sigurnost naših ljudi – rekao je Dodika na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

RS, kako je dodao, neće dozvoliti nikakve centre za migrante na svom prostoru, podsjetio je da su nedavno u okolini Laktaša migranti potezali oružje na pripadnike policije.

Dodik kaže da „strah, koji se uvlači u ljude od migranata, mora odmah da bude eliminisan".

- Jedina, neophodna i brza mjera je da BiH zajedno s entitetima obezbjedi svu logistiku da se migranti koji se nađu evidentiraju iz koje zemlje dolaze te bez oklijevanja deportuju. To će donijeti sigurnost među sve ljude u BiH. Neprihvatljivo je da od nekih institucija sa Zapada dolaze sve češći zahtjevi da se problem migranata rasporedi širom BiH. To odbijamo i nećemo u tome učestvovati - dodao je on.

Izvršni komitet SNSD-a je obavezao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da na prvoj sjednici predloži odluku o finansiranju lokalnih izbora na prostoru BiH, kako bi se, tvrdi, eliminisali bilo kakvi razlozi o mogućim malverzacijama u vezi sa njihovim održavanjem.

Najavljeno je i da će institucije RS obezbijediti milion KM za srpsku zajednicu u Federaciji BiH, u kojoj je, kako tvrde, „na snazi diskriminacija srpskog naroda, "jer ih obilaze u razvojnim projektima čime se pokušava uticati na novo raseljavanje“.

Kada je u pitanju sporazum HDZ i SDA u vezi s održavanjem izbora u Mostaru, u SNSD-u su nezadovoljni, jer su isključeni srpski predstavnici, kao i zbog činjenice da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. godine na čemu, kaže, upravo insistira SDA.

- Smanjen je procenat našeg učešća kao konstitutivnog naroda. Kada se upoznamo s ostalim promjenama Statuta Mostara, mi ćemo se opredjeljivati na koji način ćemo se ponašati prilikom izmjene Izbornog zakona koji treba omogućiti izbore u Mostaru – dodao je on.

Iz SNSD-a su pozvali građane da se striktno pridržavaju mjera za suzbijanje koronavirusa koji je, kako kaže, i dalje prisutan i moguće je proširenje određenih mjera zaštite.

Dodik je kazao da nije korektno i fer da granice BiH budu otvoreno za državljane Hrvatske, a da Hrvatska zabrani bh. građanima da idu u Hrvatsku ili prolaze kroz nju.

- Naš princip će biti da se napravi neka vrsta reciprociteta i da budu jednako otvorene ili zatvorene za sve – rekao je Dodik.

Zbog šteta nastalih usljed koronavirusa, najavio je da će biti raspoređeno 30 miliona KM za pomoć budžetima lokalnih zajednica u RS-u.

Ponovio je da SNSD neće pristati na izbor novog državnog ministra singurnosti, bez imenovanja i svih drugih kadrova u agencijama i drugim organima na nivou BiH za koje su provedene procedure.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom