Svijet     | 21.06.2020. 17:43 |

Parlament Libije osudio izjave egipatskog predsjednika

FENA Internet

TRIPOLI, 21. juna (FENA) - Libijski parlament pozvao je Vladu da bude u punoj spremnosti protiv moguće "agresije" iz Egipta, osuđujući nedavne komentare egipatskog predsjednika Abdel-Fattaha al-Sisija da bi njegova vojska mogla intervenisati u ratom razorenoj zemlji.

Libijski zastupnici traže od vlasti da ozbiljno shvate nedavne prijetnje Al-Sisija i preispitaju sve moguće načine djelovanja kako bi odgovorili na ovakve postupke.

Poručili su da komentari Al-Sisija aludiraju i na mogućnost slanja vanjske vojne misije u Libiju, što, kako se navodi, "predstavlja direktnu prijetnju upotrebe sile protiv naše države".

- Libija nije predstavljala prijetnju sigurnosti Egipta, već je egipatski režim doprinio napadima na suverenitet Libije i miješao se u njenu sigurnost i integritet njenog teritorija - stoji u saopćenju libijskih zastupnika, prenosi Anadolija. 

Parlament Libije osudio je Al-Sisija zbog izjave da je libijska vojska bila "teroristička milicija", poručivši mu da se vojska te zemlje bori protiv terorizma.

U saopćenju se još navodi da prijetnja Al-Sisija predstavlja kršenje međunarodnog prava, kao i suvereniteta Libije.

Al-Sisi u subotu je u izjavi novinarima u egipatskom gradu Matrouh, blizu libijske granice, istakao da bi Egipat, ako bude potrebno, mogao pokrenuti "vanjske vojne misije" u Libiji, dodajući da je "svaka direktna intervencija u Libiji već postala međunarodno legitimna".

Al-Sisi je egipatskoj vojsci također poručio da bude "spremna da izvrši bilo koju misiju unutar državnih granica, ili, po potrebi, i izvan svojih granica". 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Baerbock u Kairu

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo