Bosna i Hercegovina     | 20.06.2020. 13:54 |

Macdonald o saniranju posljedica pandemije: Još mnogo toga preostaje da se uradi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Tim Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini sačinio je prikaz ključnih aktivnosti poduzetih tokom prvog odgovora na Covid-19 pandemiju (period mart-maj), te, tim povodom, izražava zahvalnost svim partnerima u Bosni i Hercegovini, koji su omogućili brzu podršku kroz stručne agencije UN-a na terenu.

Zdravstvena kriza izazvana Covid-19 virusom se, u proteklih nekoliko mjeseci, pretvorila u krizu bez presedana u savremenom svijetu, destabilizirajući ekonomije, lokalne zajednice i sa utjecajem na živote milijardi ljudi širom svijeta, saopćeno je iz Ureda rezidentog koordinatora UN-a u BiH.

Iz tog ureda ističu kako spomenuta situacija traži međusektorski, sveobuhvatni i inkluzivni odgovor i akcije usmjerene ka oporavku.

Istovremeno, podsjećaju kako su se na samom početku krize, Ujedinjene nacije u BiH urgentno angažirale na različitim nivoima kako bi se omogućili koordinirani napori podrške vlastima u BiH u borbi protiv pandemije, pomoć zdravstvenim sistemima, ekonomiji, obrazovanju, i naporima da se niko ne zapostavi niti zaboravi u ovim izazovnim vremenima.

- Početni mjeseci odgovora na pandemiju su, na ovaj ili onaj način, utjecali na svakoga od nas, što je zahtjevalo brzu i ciljanu akciju. Tokom prvih 60 dana odgovora na Covid-19 (mart–maj, Ujedinjene nacije u BiH su se fokusirale na direktnu podršku zdravstvenim sistemima i prvoj liniji odgovora na pandemiju, podršku najranjivijim kategorijama, brze analize potreba i akcija, te na društvene medije i komunikaciju o rizicima, uključujući i angažman u prihvatnim centrima za izbjeglice, migrante i tražitelje azila, kako nijedna osoba ne bi bila zapostavljena, kao i na saradnju sa partnerima i projektnim korisnicima - navodi se u saopćenju.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald izražava zadovoljstvo što je u prilici pokazati dio akcija kojima su Ujedinjene nacije dale svoje prilog odgovoru na COVID-19 u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu i solidarnosti sa vlastima i drugim partnerima.

- Na samom početku ove krize, cijeli UN tim je brzom akcijom preusmjerio svoje napore i ekspertizu kako bi se osiguralo da značajna podrška stigne do onih kojima je ona najpotrebnija i koji su u ovoj situaciji najranjiviji. Međutim, ozbiljne drušvene i ekonomske posljedice nam pokazuju da još mnogo toga preostaje da se uradi. Stoga smo razvili prvu fazu sveobuhvatnog plana za socio-ekonomski oporavak, prilagođenog stvarnom stanju i potrebama u BiH i sa fokusom na izgradnju inkluzivnih, održivih i pravednijih ekonomija i društava - rekla je Macdonald.

Kako se nadalje navodi, sve to ne bi bilo moguće bez svih partnera Ujedinjenih nacija u BiH, uključujući vlasti u BiH na svim nivoima, Evropsku uniju, AICS, GEF, USAID, vlade Francuske, Kine, Njemačke, Norveške, Švedske, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i novih partnerstava koja se uspostavljaju svakoga dana.

Informacije o programima, aktivnostima, donatorima ili partnerima različitih UN agencija, mogu se pogledati na web-stranicu relevantne UN agencije ili putem kontakta (rco.ba@un.org), a detaljniji pregled UN-ovog koordiniranog odgovora na Covid-19 i tekuću listu tematskih resursa, moguć je na linku: https://bosniaherzegovina.un.org/en/37920-coordinated-response-coronavirus.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

U Indiji prijavljeno više od četiri hiljade novih slučajeva zaraženih Covidom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije