Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 20:01 |

Ambasada SAD-a poručila VSTV-u: Sistem kontrole temelj demokratskog društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Američka ambasada u Bosni i Hercegovini upozorila je danas da bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH trebalo znati da je sistem kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva.

 - Naređivanje službenicima pravnog sektora da ne sarađuju sa zakonodavnim odborom predstavlja čin djelovanja protiv odgovornosti i nezavisnosti pravosuđa - navedeno je u objavi na twitteru Ambasade SAD-a.

Visoko sudačko i tužilačko vijeće BiH danas je saopćilo kako zaključak Zastupničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a BiH.

Također  u saopćenju je istaknuto,  povodom najavljenih aktivnosti Privremene istražne komisije Zastupničkog  doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, te učestalih upita novinara s tim u vezi, kako sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu spomenute istražne komisije.

Povodom stavova iz saopćenja VSTV-a reagirao je i zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić koji je naglasio da pokušaj predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije da zabrani sudijama i tužiocima da pomognu rad Privremene istražne komisije Parlamenta BiH predstavlja očajnički pokušaj da se spriječi neminovni proces reformi u bh. pravosuđu.

- Tegeltijina tvrdnja da je istražna komisija protivzakonita predstavlja potpunu laž, jer nijednim zakonom nije zabranjeno da sudije i tužioci učestvuju u njenom radu, što su potvrdili i neki pravosudni djelatnici koji su već najavili učešće u radu komisije - naveo je Softić u izjavi dostavljenoj medijima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Heroj Ambasade SAD-a za mjesec januar je Aida Sejdić Melezović, omiljena srednjoškolska profesorica

Ambasada SAD-a u BiH: Moramo podržati građane koji insistiraju da se korupcija zaustavi

Američka ambasada pozdravila imenovanje Kajganića za glavnog tužioca državnog tužilaštva BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo