Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 19:27 |

Softić: Tegeltija očajnički pokušava spriječiti neminovnu reformu pravosuđa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Pokušaj predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije da zabrani sudijama i tužiocima da pomognu rad Privremene istražne komisije Parlamenta BiH predstavlja očajnički pokušaj da se spriječi neminovni proces reformi u bh. pravosuđu, izjavio je zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.

Softić je istaknuo da je, nakon što je sa neviđenim nipodaštavanjem odbacio izvještaj eksperta Evropske komisije Reinharda Priebea i preporuke za reforme, ovim potezom sada Tegeltija pokazao da je njegov jedini cilj zadržati status quo u pravosuđu.

 - Tegeltijina tvrdnja da je istražna komisija protivzakonita predstavlja potpunu laž, jer nijednim zakonom nije zabranjeno da sudije i tužioci učestvuju u njenom radu, što su potvrdili i neki pravosudni djelatnici koji su već najavili učešće u radu komisije - naveo je Softić u izjavi dostavljenoj medijima.

Naglasio je da je parlament nadležan da donosi zakone koji uređuju oblast pravosuđa, te ima puno pravo i obavezu da ispita stanje u pravosuđu prije nego što donese potrebne izmjene zakona kojima bi se reformisao pravosudni sistem.

 - Glavni akter afere Potkivanje naravno nema za cilj da brani zakon, već da po svaku cijenu blokira rad bilo kojeg tijela koje bi iznijelo na vidjelo uzroke nefunkcionalnosti trenutnog pravosudnog sistema i predložilo promjene - upozorio je zastupnik državnog parlamenta.

Softić je istaknuo također da su jedine dvije stranke koje su blokirale bilo kakav pokušaj pravosudne reforme pa i rad te komisije SNSD i HDZ, te da činjenica da ih Tegeltija i u tome slijedi još jednom potvrđuje ko su njegovi politički nalogodavci za čiji račun je politizirao rad pravosuđa te blokira reforme koje traži apsolutna većina građana ove države.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održana sjednica Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Arnaut: Najviše zabrinjava ogromna sprega između politike i pravosuđa

Softić učestvovao na sastanku o budućnosti evropskih integracija zemalja Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo