Svijet     | 19.06.2020. 17:23 |

Turska želi da sarađuje s Italijom na ostvarenju mira u Libiji

FENA Internet

ANKARA, 19. juna (FENA) – Turska će sarađivati s Italijom na ostvarenju mira i pouzdanog političkog procesa u Libiji, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari s italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom.

Cavusoglu je također izjavio da Turska želi da sarađuje s Italjom u udovoljavanju libijskih energetskih potreba, uključujući snabdijevanje etektričnom energijom.

Ankara podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalne sloge (GNA) sa sjedištem u Tripoliju. Uz tursku podršku, GNA je odvratila 14-mjesečnu ofanzivu na Tripoli Libijske narodne armije (LNA) pod vodstvom zapovjednika s istoka zemlje, Khalife Haftara.

Kako je kazao Cavusoglu, Turska i Italija također bi mogle sarađivati na istočnom Mediteranu, gdje je Ankara u sporu s Grčkom i drugim regionalnim akterima oko naftnih i gasnih resursa.

Francuska je u ovoj sedmici zatražila od NATO saveznica da raspravljaju o turskoj „sve agresivnijoj ulozi“ u Libiji, optužujući Ankaru da krši embargo na oružje i ometa napore na postizanju primirja u zemlji, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta