Svijet     | 19.06.2020. 16:40 |

IAEA poziva Iran da omogući pristup inspektorima

FENA Internet

BEČ, 19. juna (FENA) - Odbor guvernera agencije UN-a za nuklearni nadzor u petak je usvojio rezoluciju u kojoj pozva Iran da prestane uskraćivati prostup njenim inspektorima dva sumnjiva bivša nuklearna postrojenja, navodi Reuters riječi diplomata sa sastanka.

Rezolucija je usvojena  u glasanju koje je sazvano nakon što mu je Kina izrazila protivljenje. Dokument povećava pritisak na Iran da dopusti inspektorima pristup lokacijama pomenutim u dva izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) jer bi one mogle još imati neprijavljeni nuklearni materijal ili njegove tragove.

Tekst rezoluzcije predložile su Francuska, Britanija i Njemačka. Ona poziva Iran da „u potpunosti sarađuje s agencijom i da udovolji njenim zahtjevima, uključujući promptni pristup lokacijama koje je ona konkretizovala“.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u četvrtak je naveo na Twitteru da je „dogovoreno rješenje moguće“ po pitanju zahtjeva IAEA da Teheran omogući pristup njenim inspektorima sumnjivim lokacijama.

Francuska, Britanija i Njemačka definirat će svoju strategiju prema Iranu u narednim mjesecima i osudit će “iranska kršenja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine“, saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo