Ekonomija     | 19.06.2020. 16:47 |

Podrška pčelarima iz Starog Grada: Podijeljene košnice, pčele i vosak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Pčelarima iz Starog Grada danas je uručena pomoć u vidu pčelarske opreme: pčele, košnice i vosak. Ukupno 18 pčelara, koji se pčelarstvom bave profesionalno, ali i onima koji su se tek odlučili za bavljenje pčelarstvom, opremu je uručio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Ovo je još jedan od načina podrške građanima u suočavanju sa posljedicama korona virusa na način da se podstakne bavljenje različitim granama privrede.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da je podrška pčelarima kontinuirana u posljednjih sedam godina, s tom razlikom što su je ove godine dobili svi koji su se obratili.

- U zadnjih sedam godina košnice i pčele dobilo je oko 260 pčelara sa područja općine Stari Grad. Ove godine se prijavilo 18 pčelara i svi koji su podnijeli zahtjeve su dobili opremu prema njihovim potrebama. Sve što su tražili mi smo im omogućili i nadam se da će to u narednom periodu dobro iskoristiti - izjavio je načelnik Hadžibajrić koji je pčelarima zaželio uspjeh u budućem radu.

Penzioner Seid Čengić sa Gazinog Hana je išao na kurs pčelarstva, već ima tri društva, te će mu, kako kaže, pomoć Općine dobro doći, jer se pčelarstvom bavi iz ljubavi ali i zbog slobodnog vremena, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Da bi dobili pomoć Općine Stari Grad pčelari su morali ispuniti određene uslove, između ostalog, da imaju mjesto prebivališta i zemljište na području te općine, kao i uslove potrebne za pčele - da poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi ili koje tek počinje sa pčelarenjem ima voćnjak potreban za prinos meda i vodu za pčele, da košnice sa pčelinjim društvima nisu u blizini glavne saobraćajnice i drugo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

TK - Očuvanje pčelinjeg fonda je cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

Za 16 bh. poljoprivrednika i preduzeća 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava

Košarac: Isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH na rusko tržište

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo