Svijet     | 19.06.2020. 14:55 |

Aktivisti traže promjenu naziva Viktorijinog jezera jer asocira na kolonijalizam

FENA Internet

ISTANBUL, 19. juna (FENA) - Aktivisti u Africi vode ustrajnu borbu za promjenu naziva Viktorijinog jezera koje nosi ime britanske kraljice iz krvave kolonijalističke i robovlasničke ere.

Jezero Viktorija ili Viktorijino jezero najveće je tropsko i drugo najveće slatkovodno jezero na svijetu, a ime mu je sredinom 19. stoljeća dao britanski pustolov John Hanning Spake.

Jezero, koje je jedan od izvora rijeke Nil, smješteno je na teritoriji Ugande, Kenije i Tanzanije, a aktivisti u tim zemljama su od vlada zatražili promjenu naziva jezera te su na internetu pokrenuli i međunarodnu kampanju sakupljanja potpisa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedan od vodećih pravnih eksperata Afrike Patrick Loch Otieno Lumumba izjavio je za AA da je besmisleno da to jezero i dalje nosi naziv po kraljici Viktoriji.

“Apsolutno nema sumnje da se sva imena iz perioda kolonijalizma moraju promijeniti. U historiji brojnih afričkih zemalja ćete naći nazive koji su promijenjeni jer su bili ostavština kolonijalizma“, kazao je Lumumba.

Izrazivši zaprepaštenje činjenicom da naziv Viktorijinog jezera nije dosad promijenjen, Lumumba je kazao da se nada da će se to uskoro desiti.

“Kraljica Viktorija bila je jedna od istaknutih ličnosti koje su podržavale ropstvo. Nadam se da će afrička zajednica napraviti taj korak i dati novo ime jezeru“, kazao je Lumumba.

Podsjetivši na antirasističke proteste koji su uslijedili zbog brutalnog hapšenja i smrti Afroamerikanca Georga Floyda u SAD-u, Lumumba je kazao da glas afričkih zemalja protiv rasizma i kolonijalizma nije snažan poput glasa Jevreja protiv Holokausta.

Ranije je naziv Viktorijinog jezera pokušao promijeniti i bivši južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, a prošle godine je takav zahtjev predat i Parlamentarnoj skupštini Istočne Afrike (EALA), ali obje te inicijative nisu naišle na potrebnu podršku većine.

Jedan od protagonista kampanje za promjenu naziva Viktorijinog jezera, južnosudanski zvaničnik Gabriel Alaak Garang kazao je da će to biti početak promjene svijesti i početak oslobađanja Afrike.

Brojni mještani naselja oko Viktorijinog jezera su u razgovoru s novinarom AA izrazili želju da se naziv tog jezera promijeni.

Lokalni ribar Martin Otieno kazao je da je prihvatljivo svako ime koje jezeru odrede Kenija, Uganda i Tanzanija i da će zasigurno svako to ime biti prikladnije od imena koje su dali oni koji su zlostavljali ljude zbog boje njihove kože.

I lokalni poduzetnik Victor Onyango podržava kampanju za promjenu naziva Viktorijinog jezera.

“To jezero je ponos Afrikanaca. Britanci su trenutno vlasnici jednog otoka kojeg su uzeli. Želimo da nam se i to vrati“, kazao je Onyango.

Na obalama Viktorijinog jezera i danas žive domicilne etničke zajednice poput Nalubaale, Nyanza, Lolwe i Ukerewe.

Promjena naziva zbog njihove povezanosti sa kolonijalizmom i ropstvom nije rijetka pojava u Africi. Tako je glavni grad Zimbabvea Harare do 1982. godine nosio naziv Salisburuy, a glavni grad Mozambika Maputo se do 1976. godine zvao Lourenco Marque.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Energoinvest završio dva velika projekta u Africi, trenutno gradi dalekovod oko Tirane u Albaniji

Ministrica kulture Abdul-Malak: Francuska ne namjerava prekinuti kulturne veze s tri afričke zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo