Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 14:09 |

VSTVBiH podsjeća na zaključke sa sjednice iz jula 2019. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a BiH.

To je jedan od zaključaka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji su usvojeni na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine, a na koje iz Vijeća podsjećaju povodom najavljenih aktivnosti Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, te učestalih upita novinara s tim u vezi.

Kako je na spomenutoj sjednici VSTV-a nadalje konstatirano, zaključak Predstavničkog doma PSBiH kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, "suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Predstavnički dom PSBiH izlazi izvan nadležnosti PSBiH, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti".

Članovi VSTV-a BiH su onda, također, zaključili da oni, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu spomenute istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH.

VSTV BiH je na sjednici od 18. jula 2019. pozvao Predstavnički dom PSBiH da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa VSTV-om BiH na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti, saopćeno je iz ovog regulatornog tijela.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu