Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 11:57 |

Vaspitačice iz Srpca među 31 novozaraženih u RS od koronavirusa

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. juna (FENA) - U Republici Srpskoj u protekla 24 sata testirano je 368 laboratorskih uzoraka, od kojih je 31 pozitivan na koronavirus - potvrdila je doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS.

Najviše novozaraženih je iz Srpca (sedam), po pet je oboljelih u Banjoj Luci i Kotor Varoši, po tri u Mrkonjić Gradu i Kostajnici, u Zvorniku i Laktašima po dva te u Prijedoru, Doboju, Istočnoj Ilidži i Tesliću po jedna pozitivna osoba na Covid-19.

-U Srpcu je potvrđena infekcija kod vaspitačica u vrtiću, koje su testirane nakon pojave blagih simptoma infekcije i preduzete su sve epidemiološke mjere u takvoj situaciji – rekla je Aćimović i dodala da je vrtić zatvoren, određena izolacija, urađena dezinfenkcija i prate se kontakti.

-U tom bh. entitetu do sada je evidentirano 1.780 potvrđenih slučajeva na virus korona, od kojih je oko 70 oporavljenih - rekla je Aćimović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ona je istakla da se virus i dalje prenosi zbog nepoštovanja mjera te je ponovo apelovala na pridržavanje fizičke distance, nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, dezinfekcija, izbjegavanje velikih okupljanja, a kako bi se izbjeglo širenje virusa.

Direktor Instituta za javno zdravstvo u RS Branislav Zeljković je potvrdio da je preduzeće "Balkan global“ izvršilo povrat preostalog avansa, odnosno ukupno vratilo 4,2 miliona KM sredstava Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, nakon što je raskinut ugovor o kupovini pokretne bolnice u RS.

Štab za vanredne situacije u RS 29. maja je dao saglasnost za raskidanje ugovora vezanog za nabavku pokretne bolnice, jer dobavljač, preduzeće "Balkan global“, nije ispunilo svoje obaveze.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo