Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 18:39 |

Scanlan: Sljedećih šest sedmica će pokazati da li su vlasti Brčkog za reforme

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. juna (FENA) - Ako vlasti Distrikta žele ispoštovati svoja reformska obećanja koja su dali prije pandemije neophodno je djelovati što hitnije, rekao je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan.

Istakao je da to znači usvajanje tri ključna nacrta zakona u Skupštini već u prvom čitanju, zakon o udruženjima i fondacijama, zakon o mirnom okupljanju te zakon o nacionalnim manjinama, prije pauze u radu Skupštine u augustu, kako bi se ti propisi mogli usvojiti kao zakoni u septembru.

Supervizor je također naveo da je rok za uspostavu javnog registra prihoda zaposlenika javnog sektora drugi august.

- Potezi vlasti u vezi s ovim i drugim reformskim inicijativama poslužit će kao dokaz njihove opredijeljenosti za dobro upravljanje, prvenstveno biračima, koji će u novembru biti u prilici da daju svoj sud o tome na osnovu opipljivih postignuća, ali i međunarodnim partnerima - kazao je.

Također je naglasio da međunarodna zajednica želi nastaviti da pomaže Distriktu na putu prema prosperitetu, ukoliko Distrikt pokaže da je u stanju da svoje resurse, političke i finansijske, koristi za dobrobit cijele zajednice, umjesto samo nekolicine.

Drugi važan zadatak čiji se rok bliži je, istakao je, verifikacija biračkog spiska, što je standardna procedura i zakonska obaveza, i od suštinske je važnosti za jačanje kredibilnosti izbornog procesa.

Supervizor je konstatirao činjenicu da trenutno ima više ljudi s pravom da glasaju u Distriktu nego što u njemu ima stanovnika prema posljednjem popisu.

Supervizor je više puta isticao da Brčko ima jedinstven položaj i mogućnost da brzo provede reforme i drugima u BiH bude primjer kako treba provoditi reforme, jedino pitanje je da li izabrani zvaničnici imaju političku volju da to provedu u stvarnost.

Ta poruka još jednom je istaknuta na današnjem sastanku supervizora s gradonačelnikom i dogradonačelnikom Brčkog, Sinišom Milićem i Antom Domićem, te predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem.

Supervizor dijeli zajednički stav rukovodstva Distrikta o hitnoj potrebi za usvajanjem novog zakona o sukobu interesa, u skladu s evropskim standardima.

Supervizor se također sastao sa Ilijom Studenom, predsjednikom Upravnog odbora “STUDEN & CO Holdinga”.

Složili su se da cilj vlasti treba da bude stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, zajedno s dobrim javnim uslugama i odgovarajućom insfrastrukturom, jer će to privući više investitora i stvoriti zdravu poslovnu konkurenciju koja će biti od koristi zajednici jer će donijeti dobre prilike za zapošljavanje.

Supervizor se sastao i s vodećim ljudima preduzeća Komunalno Brčko.

Scanlan je spomenuo i četiri nova slučaja covida-19 koji su registrirani u Distriktu. Istakao je da, iako je početni val ograničen odličnim potezima vlasti, zdravstvenih stručnjaka i volontera, opasnost koju covid-19 predstavlja za javno zdravlje ostaje i dalje veoma prisutna. Cijela zajednica treba da sarađuje i strogo poštuje instrukcije i preventivne preporuke koje izdaju nadležni organi, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo