Svijet     | 18.06.2020. 14:19 |

WHO se nada vakcini protiv Covida-19 do kraja iduće godine

FENA Internet

LONDON, 18. juna (FENA) - Jedna od glavnih naučnica pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Soumya Swaminathan kazala je da se nada da će oko dvije milijardi doza vakcina protiv Covida-19 biti dostupne do kraja iduće godine i da će biti namijenjene "prioritetnim osobama".

- Ali sve ovo još uvijek 'visi u zraku' jer nemamo nijednu vakcinu koja je odobrena - kazala je Swaminathan, prenosi AP.

Kazala je da se zbog brojnih ispitivanja koja su u toku, WHO  nada da bi vakcina  mogla biti spremna za upotrebu sljedeće godine.

Swaminathan je rekla da WHO preporučuje prvo imuniziranje rizičnih osoba, uključujući starije osobe i one s postojećim stanjima poput dijabetesa ili respiratornih bolesti, kao i za esencijalne radnike.

Međutim, Swaminathan je napomenula da još uvijek ne postoji strategija za globalnu distribuciju vakcina COVID-19.

- Pojedinačne zemlje se moraju složiti i postići konsenzus. To je jedini način na koji to može funkcionirati - kazala je ona.

Brojne razvijene zemlje, uključujući Britaniju, Francusku, Nizozemsku, Njemačku i Sjedinjene Države, već su sklopile ugovore kako bi se prvo osigurale zalihe vakcina za njihove građane.

WHO i partneri pozvali su proizvođače lijekova da obustave svoja prava na patent na bilo kojoj efikasnoj vakcini COVID-19 i da se preusmjere milijarde dolara kako bi kupili vakcine za zemlje u razvoju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

WHO otkazao isporuku medicinskih potrepština sjevernoj Gazi zbog nesigurnih uslova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo