Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 13:43 |

Knape: Drago nam je što možemo vratiti demokratske izbore u Mostar

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 18. juna (FENA) - Pozdravljajući potpisivanje sporazuma usmjerenog na ponovno uspostavljanje slobodnih i demokratskih biračkih prava u Mostaru između stranačkih lidera Bakira Izetbegovića (SDA) i Dragana Čovića (HDZ), predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Evrope Anders Knape, istaknuo je važnost ovog događaja, navodi se u saopćenju Kongresa.

- Od našeg zasjedanja u oktobru 2017. godine, gdje je stvorena Grupa za Mostar, Kongres, u saradnji s Evropskim odborom regija, neumorno radi na rješavanju političkih zastoja u ovom gradu - izjavio je Knape.

- Grupa se zalagala i na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou u korist održivog, zakonskog i političkog rješenja za obnovu lokalne demokratije u Mostaru. U posljednje tri godine održana su tri velika sastanka u Mostaru, a posljednji je bio u novembru 2019., nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava. Sastanci su održani kako bi se olakšao potrebni dijalog i utro put za provođenje lokalnih izbora - dodao je on.

Potpisivanje sporazuma se održalo u prisustvu međunarodne zajednice uz poštivanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

- Zadovoljan sam ovim značajnim događajima koji su se desili posljednjih dana i koji će, nadam se, utrti put za održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Uz to, vjerujem da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine neće gubiti vrijeme na usvajanje potrebnog zakonodavstva, u skladu s odgovarajućim procedurama - kazao je Knape.

Od 2017. Kongres je izdao nekoliko preporuka i izjava, naglašavajući važnost ponovne uspostave lokalne demokratije, navodi se u saopćenju Kongresa.

- Potrošili smo mnogo vremena i energije na pitanje Mostara i drago nam je što možemo vratiti demokratske izbore u ovaj grad, gdje će mnogi mladi stanovnici moći po prvi put glasati na lokalnim izborima - zaključio je predsjednik Kongresa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Usklađivanje javnih politika iz oblasti trgovine u FBiH s potrebama građana (VIDEO)

Komunalne usluge su lice grada - radionica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'