Svijet     | 18.06.2020. 13:09 |

WHO - Hidroksihlorokvin 'ne funkcionira' u sprečavanju smrtnih slučajeva

FENA Internet

LONDON, 18. juna (FENA) - Vodeća naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavila je u četvrtak da jeftini lijek protiv malarije  hidroksihlorokvin, koji je preporučivao američki predsjednik Donald Trump, ne funkcionira u sprečavanju smrtnih slučajeva među ljudima hospitaliziranim nakon zaraze novim koronavirusom.

Dr. Soumya Swaminathan kazala je, međutim, da bi taj lijek još mogao igrati ulogu u sprečavanju zaražavanja ljudi koronavirusom i naglasila  da su klinički testovi uloge  hidroksihlorokvina u sprečavanju zaraze još u toku.

Swaminathan je izjavila na brifingu za novinare da još postoje razlike  oko utvrđivanja uloge hidroksihlorokvina u prevenciji ili minimiziranju težine bolesti u ranim fazama.

- Mi to još ne znamo. Moraju se kompletirati ova velika testiranja i prikupiti podaci – izjavila je ona, navodeći i nekoliko ostalih testiranja lijeka koje nije provela WHO.

UN-ova agencija za javno zdravstvo objavila je u ovoj sedmici da suspendira testiranja na hidroksihlorokvin iz vlastitih testiranja raznih eksperimantalnih terapija za COVID-19, aludirajući na veliko britansko testiranje i analizu dokaza o lijeku.

Ostali lijekovi koje je testirao WHO uključuju one koji su korišteni u prošlosti za liječenje ebole i AIDS-a, prenosi AP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana