Kultura     | 18.06.2020. 12:21 |

Promovirana 'Dedina singerica, ratna sjećanja i uspomene' Melihe Hebibović

FENA Saopćenje

KONJIC, 18. lipnja (FENA) - Promocija knjige Melihe Hebibović "Dedina singerica, ratna sjećanja i uspomene" održana je u srijedu, 17. lipnja, u kino sali Doma kulture u okviru "Konjičkog kulturnog ljeta", a u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i partnera Xunus Emre Instituta Mostar i Fondacije "Lijepa riječ" Konjic.

"Autorica Hebibović je stomatolog, a u ratu je osim profesionalnog poziva bila još majka, sestra, kćerka, izbjeglica, član ekipe ratne kirurgije. Kroz ovo autobiografsko djelo opisano je ratno preživljavanje jedne obitelji koje je stavljeno u kontekst općeg, tako da individualno ima opći značaj", priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Dodaju kako priče opisuju prostor Glavatičeva, Bjelimića i Konjica, ratna zbivanja iz kuta Melihe Hebibović, a naslov knjige koja ima 300 stranica, Dedina singerica, asocira na mudrost i točnost, preciznost.

"Prvi dio knjige čine sjećanja na rat, od prvih vijesti na televiziji, početku agresije, preko prvog granatiranja Glavatičeva 1992. godine pa sve do oslobođenja Glavatičeva i povratka u rodni kraj, četiri godine kasnije. Drugi dio knjige naslovljen 'Dedina singerica' predstavlja sažeto sjećanje na rano djetinjstvo, obitelj, ljude i događaje tog vremena, školovanje u Sarajevu, te početke stomatološke prakse", navodi se u priopćenju.

Ističu kako je knjiga puna detalja iz ratnog Konjica te da je zlata vrijedna, jer je, po njihovim riječima, jedna od rijetkih na ovom prostoru.

O knjizi su govorili Nezim Halilović Muderris i Esad Bajić, a program je obogaćen ilahijom Hora "Sejfullah" Konjic i multimedijalnim fragmentima iz knjige koje su priredili Muamer Ćukle i Benjamin Mušinović, dok su se za scenografiju i zvuk pobrinuli Dino Džumhur, Muhamed Krnjić i Elmin Sultanić, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo