Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 20:51 |

Parlament RS sutra o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17.juna (FENA) - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će nastavljena sutra razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju - po hitnom postupku.

Poslanci su večeras razmotrili prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, a uime Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić je pozvala da se u bh.entitetu RS izvrši standardizacija udžbenika.

-Udžbenici sadrže i materijalne greške - ukazala je Smajić tokom rasprave i dodala da treba iskazati zahvalnost nastavnicima koji su u vrijeme pandemije koronavirusa iznijeli veliki teret kako bi se uspješno završila školska godina.

Okončana je i rasprava o predškolskom vaspitanju i obrazovanju - po hitnom postupku, kao i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, također po hitnom postupku, kojim se produžava rok za zaključenje ugovora o otkupu tih stanova sa 30. juna ove godine na 30. jun 2025. godine.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da je, po podacima Investiciono-razvojne banke RS, koja upravlja Fondom stanovanja, do kraja maja ove godine zaključeno ukupno 64.075 ugovora o otkupu državnih stanova.

-Od tog broja, proces otkupa je završen kod 60.558 ugovora koji su potpuno otplaćeni - rekla je Golić.

Obavljena je i rasprava o  Prijedlogu Programa rada Narodne skupštine RS za 2020. godinu, kojim je predviđeno razmatranje 93 zakondavne i 73 tematske cjeline.

Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je rekao da bi u trećem kvartalu trebalo da bude razmatran 21 zakon i 16 tematskih cjelina, a u zadnjem tromjesječju 27 zakonodavnih i 15 tematskih cjelina.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'