Stranačke aktivnosti     | 17.06.2020. 16:58 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB: HDZ BiH i SDA, nakon Mostara, čitavu BiH pretvaraju u državu-slučaj 

HDZ BiH i SDA najavljuju da su postigli „sporazum“ za održavanje izbora u Gradu Mostaru kao i sporazum o „zajedničkim težnjama za promjenu Izbornog zakona, koji bi trebao implementirati sve relevantne presude, a tretirao bi izbor Doma naroda i članova Predsjedništva BiH. Ovakav vid vaninstitucionalnog i antidemokratskog djelovanja samo je nastavak politički oktroisanog etno-nacionalnog djelovanja koje je upropastilo ovu zemlju, saopštili su iz Nezavisnog bloka.

Sramotno je da i međunarodna zajednica sponzorira ovakav vid nedemokratske prakse i netransparentnosti.

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, Amer Obradović je izjavio: “Po ovom 'dogovoru' HDZ-a i SDA kojeg smo vidjeli u medijima, HDZ može imati i gradonačelnika, a inženjeringom (u tome su eksperti) i predsjednika Gradskog vijeća iz reda srpskog ili bošnjačkog naroda. Tako je u Vladu FBiH izabrana Zora Dujmović, tako će izabrati i svog Srbina ili svog Bošnjaka u Gradsko vijeće.”

Da bi ovakve i slične zloupotrebe spriječili i onemogućili izigravanje volje gradjana i prava naroda u BiH, Nezavisni blok je još prošle godine predložio Zakon o izboru općinskih načelnika i gradonačelnika u Federaciji BiH, koji osigurava ograničenje broja mandata i mogućnost reizbora, dvokružni sistem glasanja, te nove mehanizme kontrole prvih ljudi lokalne samouprave, putem izbora dogradonačelnika, sa posebnom željom da se zaštite interesi brojno manjinskih etničkih grupa u općinama/gradovima širom ovog bh. entiteta, ne samo za Mostar. Vlada FBiH je, nažalost, taj prijedlog Nezavisnog bloka odbila.

“Posebno je zabrinjavajuće da niko ne odgovara što nema izbora za Mostar od 2008. Jer da ima odgovornosti u državi, ova izdaja demokratije u Mostaru se nikad ne bi ni dogodila”, ističe zastupnik Amer Obradović.

„Nažalost, Mostar je odavno prepušten sam sebi, a svaka njegova komponenta koja je imala višenacionalni sadržaj je oslabljena ili uništena. Samo nove generacije i novi pristup u politici, Mostar mogu učiniti normalnim bosanskohercegovačkim i evropskim gradom. Ako SDA popusti HDZ-u i za donošenje izbornog zakona i time trajno ugradi podjelu zemlje u njen institucionalni kapacitet, onda će i Mostar i cijela država biti pod stalnom prijetnjom podjele. Opozicija i sve patriotske snage moraju biti protiv takvih podvala“, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

 Press služba

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

NB

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'