Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 16:53 |

O utvrđivanju reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - U sjedištu Parlamenta FBiH danas je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, koju je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organiziralo u skladu sa zaključcima oba doma Parlamenta FBiH.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Federalnog ministarstva, socijalni partneri i druge zainteresovane strane.

U Federaciji BiH, već duži period aktuelno je pitanje reforme radnog zakonodavstva, koje je posebno dobilo na značaju u okviru Reformske agende za BiH za period 2015-2018. godina.

U prethodnom periodu donesen je novi Zakon o radu, dok su novi zakoni o zaštiti na radu i o mirnom rješavanju radnih sporova u završnoj fazi usvajanja.

- Iako je novi Zakon o radu uspostavio zakonodavni okvir za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, kao uslov za vođenje bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga, bilo je neophodno da posebnim propisom budu sistematičnije uređeni uslovi i postupak za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, dokazivanje ispunjenosti uslova za utvrđivanje reprezentativnosti, preispitivanje utvrđene reprezentativnosti, kao i druga pitanja od značaja za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca - istakao je zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ovim zakonom predviđeno je da će sindikati i udruženja poslodavaca, kojima je do dana stupanja na snagu ovog zakona ona utvrđena, zadržavati svoju reprezentativnost.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaduženo da prilikom izrade nacrta ovog zakona razmotri sve primjedbe, prijedloge i sugestije iznesene u toku javne rasprave, kako bi bio izrađen konačan tekst zakona, saopćeno je iz tog ministarstva, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'