Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 16:28 |

Turković-Rousson: Francuska ohrabruje BiH u približavanju EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primila je ambasadora Republike Francuske Guillaume Roussona u nastupnu posjetu, a u fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi BiH i Francuske, evropske integracije te regionalna saradnja.

Ministrica Turković ocijenila je da su politički odnosi dvije države vrlo dobri i bez otvorenih pitanja te izrazila očekivanja da se politički dijalog zvaničnika dvije države intenzivira, imajući u vidu ulogu Francuske kako za budućnost EU i proces proširenja, tako i za nastavak integracije BiH u EU.

- U tom smislu, ponovila je poziv ministrici za Evropu Amélie de Montchalin za posjetu BiH i izrazila nadu da će ta posjeta, koja je bila planirana za april, uskoro moći da se realizira - istaknuto je.  

Ministrica Turković također je podsjetila i na ponovo upućeni poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Ministrica Turković istakla je, u razgovoru sa ambasadorom Roussonom, značajnu podršku Francuske u procesu EU integracije te u tom pogledu izrazila zahvalnost.

Pozdravila je odluku Francuske o proširenju mandata AFD (Francuska razvojna agencija) i na Bosnu i Hercegovinu, kao dio nove Strategije Francuske prema Zapadnom Balkanu.

- Ukazavši na važnost AFD-a, izrazila je nadu da će naše unutrašnje procedure uskoro biti okončane vezano za potpisivanje Sporazuma sa Francuskom o proširenju aktivnosti AFD-a. Ministrica Turković je saradnju BiH i Francuske u domenu odbrane i sigurnosti ocijenila dobrom, premda postoji mogućnost za dodatno unaprjeđenje te saradnje - navodi se.

U nastavku razgovora, ministrica Turković informirala je ambasadora Roussona da naša država podržava francuski prijedlog o obnovi mandata nosiocima ključnih pozicija u OSCE-u, te izrazila zahvalnost Vladi Francuske za stručnu pomoć i podršku u organizaciji Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2019. godine.

Ambasador Republike Francuske Guillaume Rousson istakao je da  Francuska ohrabruje približavanje BiH Evropskoj uniji i na tom putu BiH može računati na nastavak francuske podrške. EU općenito, posebno Francuska, pridaju veliku značaj regionalnoj saradnji.

- Ambasador Rousson naglasio je da se francuska podrška procesu približavanja Zapadnog Balkana EU, a time i BiH, potvrđuje i kroz učešće Francuske u Berlinskom procesu, te uključenost Francuske u Brdo Proces - naglašeno je.

Osvrnuvši se na planirane posjete zvaničnika Francuske, rekao je da još nije preciziran datum posjete ministrice za Evropu Amélie de Montchalin Bosni i Hercegovini. Ta posjeta je, uslijed pandemije koronavirusa, morala biti odgođena.

- Datum posjete predsjednika Macrona također nije preciziran. Rekao je da je ideja da se tokom posjete ministrice Amélie de Montchalin Bosni i Hercegovini potpiše Sporazum o proširenju aktivnosti AFD-a i na taj način omogući rad AFD-a u BiH.

Podsjetio je da je upravo cilj francuske Strategije za Zapadni Balkan pomoć zemljama Zapadnog Balkana u njihovom ekonomskom i društvenom razvoju,  kroz aktivnosti Francuske razvojne agencije (AFD) - saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

Sugovornici su, na kraju, razmijenili mišljenja u pogledu ugovornog reguliranja odnosa između dvije države, s akcentom na zaključivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka kao i sporazuma između VM BiH i Vlade Francuske kojim se treba regulirati pitanje zapošljavanja supružnika i članova porodice diplomatskog osoblja na bazi reciprociteta.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom