Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 15:51 |

Optužnica protiv iranskog državljanina koji se tereti za trgovinu ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Hushang Ebrahimia (1994.), državljanina IR Iran, nastanjenog na području Mostara, koji se tereti za trgovinu ljudima.

Optuženi državljanin Irana tereti se da je na području BiH, iskoristio težak položaj migrantske populacije radi iskorištavanja žrtve u svrhu radne eksploatacije, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Konkretnije, optuženi se tereti da je, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, iskoristio težak položaj migrantice, samohrane majke s područja Irana s malodobnim djetetom starosti tri godine, koja je boravila u BiH.

Optuženi se tereti da je od žrtve uzeo novac u iznosu od 2.000 eura, kako bi navodno osigurao njen transport prema zemljama EU, nakon čega je, iskoristivši njezin težak položaj, neznanje jezika i situaciju u kojoj se nalazi, prijetnjama po život i zdravlje žrtve i njezina djeteta, primoravao oštećenu da protiv svoje volje radi različite fizičke i kućanske poslove vezane za održavanje stanova i prostorija, u koje je smještao ilegalne migrante radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU.

U izvršenju kaznenih djela, optuženi je otkriven aktivnostima koje su proveli Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, te je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je koristeći prijetnju uporabe sile i drugih oblika prinude, obmanu i dovođenje u položaj bespomoćnosti vrbovao i primio osobu u svrhu iskorištavanja radi služenja te osobe u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište ili čiji nije državljanin, što je suprotnosti s Protokolom za prevenciju, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudskim bićima, naročito ženama i djecom iz 2000. godine, te time počinio kazneno djelo - trgovina ljudima, navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

KS - U 2023. evidentirana dva slučaja trgovine ljudima i jedan slučaj krijumčarenja ljudi

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo