Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 15:05 |

Košarac: Nećemo odustati od onemogućavanja gradnje odlagališta na Trgovskoj gori

FENA Alma Zukanović

NOVI GRAD/BOSANSKI NOVI, 17. juna (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je danas da Bosna i Hercegovina neće odustati od onemogućavanja gradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u susjednoj Hrvatskoj, uz granicu BiH, te da u narednim danima očekuje formiranje ekspertnog i pravnog tima BiH.

To je izjavio nakon sastanka sa načelnicima općina u slivu rijeke Une s kojima je razgovarao o aktivnostima u vezi te problematike.

Košarac je naglasio da će tim činiti predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadležnih entitetskih ministarstva te direktor Agencije za nuklearnu sigurnost BiH.   

Istakao je da su jučer održali posljednji sastanak u vezi konsultacija te da očekuje da će u narednih 15 dana biti formiran i ekspertni i pravni  tim.

Ohrabruje ga činjenica što je Predsjedništvo BiH donijelo konkretne zaključke kada je u pitanju postupanje svih institucija u BiH u vezi sa Trgovskom gorom te da su ujedinjeni u onemogućavanju gradnje odlagališta radioaktivnog otpada, obzirom na činjenicu da moraju voditi računa o zdravlju 250.000 stanovnika u 13 općina u BiH.

Izrazio je nadu da će očuvati dobre bilateralne odnose sa Hrvatskom, ali da je veoma važno da BiH koristi sva prava koja ima u tom slučaju.  

Načelnik Općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača kazao je da Republika Hrvatska mora promijeniti lokaciju građenja odlagališta.  

- BiH prvi put donosi neku vrstu plana u slučaju Trgovske gore i na koji način želi da riješi problem - kazao je Drljača.

Naglasio je da sada imaju ozbiljan plan koji sadrži na koji način trebaju doći do kvalitetnog rezultata te da im je potrebna pravna informacija kako bi mogli parirati Republici Hrvatskoj koja je, kako je rekao, u velikoj prednosti.

Govoreći o resursima, Drljača je kazao da Hrvatska određeni dio novca troši na popularizaciju nuklearne energije i informiranje ljudi o toj temi.

- Najtragičnije je što oni tvrde da je to sigurna priča, što naravno nije, jer ako Njemačka odustaje od svojih nuklearnih postrojenja i pravi plan njihovog gašenja, znači da ta tehnologija nije stabilna ni dobra za stanovnike i prirodu - zaključio je Drljača.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo