Kultura     | 17.06.2020. 14:55 |

Potpisan Memorandum za izradu pravopisa bosanskog jezika (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kodrić i direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija danas su potpisali Memorandum o saradnji na projektu izrade novog pravopisa bosanskog jezika.

Cilj njegove izrade je stabilizacija bosanskog jezičkog standarda i očuvanje njegovih karakterističnosti, ali i postizanje šireg naučno-stručnog i društvenog konsenzusa.

- Naravno, pravopis se mora i modernizirati te uskladiti s promjenama u jeziku koje su se desile u međuvremenu, ali prije svega mora se pojednostaviti i učiniti što je moguće više pristupačnijim korisnicima - kazao je profesor Kodrić.

U koncepciji novog bosanskog pravopisa će biti sažeta osnovna načela ortografske norme bosanskog jezika, a to su, kako je pojasnio Kalajdžija, princip pojednostavljivanja pravopisne norme, modernog pristupa aktuelnim jezičkim fenomenima u sferi donošenja novih rješenja.

- Princip zasnovanosti norme na književnojezičkoj tradiciji bosanskog jezika, princip etimologije, princip povezanosti norme bosanskog jezika s govornom praksom - istaknuo je Kalajdžija.

Na čelu radnog autorskog tima je akademik Dževad Jahić, a činit će ga još četiri člana - akademik  Hasnija Muratagić-Tuna te profesori Sanjin Kodrić, Alen Kalajdžija i Jasmin Hodžić.

Pravopisnu komisiju ili Vijeće za normiranje bosanskog jezika će činiti brojni lingvisti, filozofi, historičari književnosti, književnici, vrsni lektori i drugi stručnjaci različitih oblasti.

Iako pravopis nije najvažniji izvor normiranja ni jednog jezika, pa ni bosanskog, kako pojašnjava akademik Jahić, temelj svakog normiranja je gramatika jezika, a krov zgrade je pravopis.

- Bosanski je slojevit i bogat jezik i ta slojevitost se mora odraziti u pravopisu. Ovdje se upravo radi o preciznijem normiranju ortografske norme bosanskog jezika - kazao je on.

Izrada novog pravopisa, dodao je, nastaje na rezultatima onoga što je nauka u zadnjih 25 godina postigla.

To je potvrdila i Muratagić-Tuna, navodeći da izrada novog pravopisa nije negiranje onoga što je već urađeno, već naprotiv, afirmiranje svih pojava koje su se pokazale dobrima, uz potrebne promjene i  pojednostavljenja.

- Naša zadaća je da pojednostavimo, inoviramo, da isključimo ono što se pokazalo nepotrebnim, arhaičnim, da smanjimo broj pravila ali dopustiti i drugačija rješenja – navela je ona.

Učesnici današnje konferencije za medije su zaključili da bosanski jezik sebi ne može dozvoliti destabilizaciju svog standarda, odnosno da izgubi jasno definiranu normu - standardno jezički identitet.

To je, kako je rečeno, posebno pogubno upravo za bosanski jezik, koji se uporno negira i danas, kao što se negirao tokom proteklih više od stotinu godina, a te negirajuće procese neizbježno pomaže i svako destabiliziranje norme bosanskog jezika.

Novi pravopis bosanskog jezika trebao bi biti objavljen sljedeće godine.

Pogledajte http://fena.ba/video/4595/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14MlnF3goW8CvA_w_Hjo0HDC_VVgDvXTl?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hodžić: Dževad Jahić nastupao je uvijek prvo kao čovjek, pa tek onda kao filolog

Institut za jezik objavio knjigu Jezički izraz 'Varice' fra Antuna Kneževića

Bogatim programom Institut za jezik obilježava Dan instituta te Dan maternjeg jezika

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije