Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 13:43 |

Isplaćena treća rata boračkih stipendija za 2.249 studenata iz ZDK

FENA Saopćenje

ZENICA, 17. juna (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona doznačila je nadležnim općinskim i gradskim službama za boračko-invalidsku zaštitu sredstva u iznosu od 309.750 KM za isplatu treće rate stipendija Ministarstva za boračka pitanja za studijsku 2019/2020. godinu.

Korisnici boračke stipendije su 2.249 studenata - djece branilaca sa prebivalištem u Zeničko-dobojskom kantonu koji pohađaju redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

U budžetu ZDK-a za 2020. godinu za tu namjenu osigurana su dosad najveća sredstva u iznosu od 2.478.000 KM, a drugu godinu zaredom stipendije su dobili svi studenti koji su podnijeli formalno ispravne aplikacije i koji su ispunjavali uslove iz konkursa za dodjelu stipendija.

Uprkos smanjenom prilivu prihoda koji je posljedica pandemije koronavirusa, Vlada ZDK je zajedno sa resornim ministarstvima za boračka pitanja i finansije stvorila uslove za isplatu treće rate boračkih stipendija, čime je ispoštovala obećanje da će nastojati da održi kontinuitet i u svakom mjesecu izvrši isplatu po jedne rate stipendije te na taj način pomogne boračku populaciju.

Visina godišnje stipendije za prvu godinu je 800 KM, a za drugu i ostale godine studija, te prvu i drugu godinu drugog studijskog ciklusa, stipendija iznosi 1.200 KM, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta