Svijet     | 17.06.2020. 13:15 |

Netanyahu planira dvofaznu aneksiju okupiranih teritorija

FENA Internet

JERUSALEM, 17. juna  (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmatra limitiranu početnu aneksiju okupirane Zapadne obale, u nadi da će ublažiti međunarodno protivljenje njegovim teritorijalnim pretenzijama, pišu u srijedu izraelske novine.

Netanyahu tvrdi da je američki mirovni plan, koji predviđa da Izrael ostvari suverenitet nad jevrejskim naseljima i dolinom Jordana, „istorijska prilika“ za aneksiju okupiranih palestinskih teritorija.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, skupa s istočnim Jerusalemom i Pojasom Gaze, u Bliskostočnom ratu u 1967. Palestinci se nadaju da će na tim teritorijma uspostaviti državu i tvrde da je mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa iz januara uništio takvu mogućnost.

Israel Hayom, dnevne novine bliske Netanyahuu za koje se smatra da odražavaju njegove stavove, danas pišu da desničarski čelnik sada razmatra mogućnost aneksije u dvije faze.

Novine navde da Netanyahu, koji je odredio 1. juli kao početak rasprava u vladi o planovima aneksije, razmatra aneksiju samo malih naselja u prvoj fazi i, nakon ponovljenih poziva Palestincima na mirovne pregovore, aneksiju preostalih teritorija, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom