Regija     | 17.06.2020. 08:42 |

Istekao rok za kandidature za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

FENA Agencije

ZAGREB, 17. lipnja (FENA) - Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) i Socijalistička radnička partija posljednje su u utorak predale svoje liste za parlamentarne izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, 5. srpnja. U ponoć je, naime, istekao rok do kojega su se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) mogle podnositi kandidature.

Široj javnosti dvije slabije poznate stranke to su učinile kratko prije ponoći, zaključivši tako iznimno dinamičan dan u kojemu je svoje liste DIP-u predalo 30-ak predlagatelja, prenosi Hina.

Među njima su bili HDZ, Most, Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, Hrvatska građanska stranka Željka Keruma, nekoliko koalicija, niz manjih stranka te kandidati za zastupnike nacionalnih manjina.

Pred DIP-om je sada 48 sati tijekom kojih treba pregledati liste, utvrditi njihovu pravovaljanost i objaviti zbirne liste pravovaljanih kandidatura. Kad to učini krenut će službena izborna promidžba, najvjerojatnije tijekom četvrtka prijepodne.

DIP bi tada trebao objaviti i pojedinosti o samim listama, dob kandidata, zastupljenost žena i sl., pa će se i službeno znati koji predlagatelji nisu poštovali pravilo da im na listama žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni. Na svakoj listi, naime, treba biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola, a nepoštivanje tog načela 'povlači' novčanu kaznu do 50 tisuća kuna po listi.

Izbori za 10. saborski saziv od neovisnosti u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, u inozemstvu u subotu, 4. i u nedjelju, 5. srpnja.

U Sabor će se birati 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici.

Na izborima za Sabor 2016., za 151 zastupničko mjesto natjecalo se oko 2. 500 kandidata. U 11 jedinica istaknuto je bilo 177 listi, u 12., manjinskoj natjecalo se 29 kandidata.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo