Ekonomija     | 16.06.2020. 16:12 |

Sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između BiH i EU

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Članovi Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine razmijenili su na današnjoj video-konferenciji informacije o stanju u poljoprivrednom sektoru i mjerama koje su poduzete kako bi se sanirale posljedice pandemije bolesti Covid-19.

Pozdravljen je pomak koji je Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima poljoprivrede, postigla u oblasti izrade zakonodavnog okvira za zaštitu domaćih geografskih oznaka.

Članovi delegacije Evropske komisije su obaviješteni da je formirana radna grupa za izradu novog zakona o vinu BiH, a istaknuta je i potreba uspostave novog sistema za zaštitu geografskog porijekla vina.

Na sastanku se razgovaralo o realizaciji Strateškog plana za ruralni razvoj BiH 2018.-2021., te o pripremi cjelodržavne strategije BiH za ribarstvo i akvakulturu i usklađivanju zakonodavstva BiH s propisima Evropske unije koji reguliraju tu oblast.

Članovi delegacije BiH su prezentirali informacije o jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta u fitosanitarnoj, veterinarskoj i oblasti sigurnosti hrane. Na sastanku su razmotrene i mjere koje su poduzete na sprečavanju širenja zaraznih bolesti kod životinja.

Kopredsjedavajući Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između BiH i EU Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković kazao je u izjavi za Fenu da BiH zanima pristup tržištu Evropske unije i predpristupnim sredstvima, a EU je važno da proizvodi budu najbolje kvalitete.

Budući da je kvalitet važan zbog zaštite ljudi i životinja, Nešković kaže da je dio sastanka posvećen suzbijanju bjesnila kod životinja, kao i drugih bolesti poput afričke svinjske gripe, ali i pojava određenih bolesti kod biljaka.

Govoreći o oblasti ribarstva, Nešković kaže da je EU zainteresirana za implementiranje propisa i pristup otvorenim morima te izlovljavanje velikim ribarskim brodovima, što, dodaje Nešković, BiH nije cilj jer je BiH zainteresirana za slatkovodno ribarstvo.

- Stoga pokušavamo naći zajedničke tačke. U BiH želimo imati proizvode iz morskog ribarstva iz EU odnosno morsku ribu koja može biti ulovljena legalno i ilegalno zbog čega je potrebno uspostaviti sistem, praćenja i statistiku ukoliko ilegalno izlovljena riba dolazi u BiH kako bi se to spriječilo - pojasnio je Nešković.

Članovi bh. delegacije predstavili su na sastanku koliko je preuzeto zakonodavstva iz EU što je, smatra Nešković, lakši dio posla jer ostaje pitanje kako će se to implementirati.

Za primjer je naveo da ukoliko BiH želi plasirati svoje proizvode u EU potrebno je dostići standarde koji su vezani za zaštitu zdravlja što je skup proces i potrebne su investicije za opremu, ljudstvo i tehnologiju da bi neki objekat za proizvodnju hrane dobio mogućnost izvoza na tržište EU.

- BiH je cilj da što prije prođe put do izvoza crvenog mesa na tržište EU. Završili smo posao koji se tiče upitnika te je namjera da vrlo brzo pošaljemo zahtjev za izvoz tog mesa (govedina, ovčetina i svinjetina) kojeg imamo u dobrom kvalitetu, ali ne možemo ga plasirati - dodao je Nešković.

Sve su to poslovi koji se zajednički rade s Evropskom komisijom koja ocjenjuje BiH u napretku imajući u vidu da je zajednička politika Evropske unije u oblasti poljoprivrede vrlo široka i ima razvijene strukturalne instrumente.

U pitanju je skup proces, a i gotovo polovina pravne stečevine Evropske unije (Aquis) odnosi se na poljoprivredu, te je u BiH taj posao još kompliciraniji zbog uređenja države i podijeljenih nadležnosti.

- Ima napretka, ali postoje i određeni problemi u svemu tome jer nije samo tehnički problem sporan nego je tu i pitanje političkog dogovora kada je u pitanju približavanje EU u svakoj oblasti pa tako i u oblasti poljoprivrede - zaključio je kopredsjedavajući Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo Dušan Nešković u izjavi za Fenu.

Evropska komisija na današnjem sastanku pozvala je institucije u BiH da nastave s usklađivanjem zakonodavstva BiH s propisima EU u oblasti poljoprivrede.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo