Kultura     | 16.06.2020. 14:40 |

Izložba 'Buđenje svijesti - buđenje iz izolacije' Rikarda Druškića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Izložba "Buđenje svijesti - buđenje iz izolacije" Rikarda Druškića bit će predstavljena u Historijskom muzeju BiH 18. juna, a kroz tu postavku će biti predstavljena i replika jedrilice iz Drugog svjetskog rata koju je Druškić oslikao. Replika je kao dio muzejskog mobilijara bila oštećena, a sada je popravljena i pretvorena u umjetničko djelo.

Cilj izložbe, pored predstavljanja Druškićevih radova, jeste afirmacija Historijskog muzeja BiH i drugih institucija kulture kojima se smanjio broj publike i korisnika, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

- Nakon pandemije muzeji skoro da nemaju nikakvih prihoda od prodaje ulaznica. Buđenje svijesti u ovom kontekstu označava i buđenje svijesti građana o kulturi, ali i važnosti odlaska u kulturne institucije, pogotovo u ovim teškim trenucima. Ulaz na izložbu iznosi sedam KM a prihod će biti korišten kao pomoć Historijskom muzeju BiH - navodi Druškić.

Historijski muzej u saopćenju podsjeća da je pandemija prouzrokovala redefiniranje muzejskih prostora i prakse. Tim tog muzeja, koji je u proteklim mjesecima pripremao online aktivnosti, se vratio u fizički prostor te muzejske institucije.

- Među brojnim aktivnostima koje pripremamo je izložba "Buđenje svijesti - buđenje iz izolacije" Rikarda Druškića. Ciklus koji je Druškić predstavio ovom izložbom pokazuje mnogostrukost emocija i pojava u kojima nam se obznanjuje ljudska priroda – ali i priroda uopćeno. Nadamo se da ćemo Druškićevim dinamičnim koloritom privući muzejsku publiku svih generacija - pojašnjavaju iz Historijskog muzeja BiH.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Historijskom muzeju BiH bogat program posvećen Međunarodnom danu muzeja

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli