Stranačke aktivnosti     | 16.06.2020. 11:36 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Stanić: Nabavke po mjeri premijera Viškovića

 

Izvinite premijeru Viškoviću prekršili ste Zakon o javnim nabavkama, a očigledan dokaz za to je odluka da se na osnovu prijedloga Ministarstava saobraćaja nabavlja medicinska oprema za Bolnicu Srbija u Istočnom Sarajevu, kazao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Stanić je na konferenciji za novinare upitao kako je moguće da Krizni štab za vanredne situacije Republike Srpske donosi odluku o nabavci u danu kada je ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj.

„U istom danu Višković u ulozi komandanta Štaba donosi, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, zaključak u kom zadužuje Javnu zdravstvenu ustanovu bolnicu Srbija da provede nabavku digitalnog RTG aparata Topaz 32 i ultrazvučnog uređaja sa tri sonde Hitači F37 “ precizirao je Stanić.

Tvrdi da je sve to urađeno sa ciljem da u ovoj nabavci učestvuje samo jedan ponuđač.

„Pošto je prošlo vanredno stanje bolnica Srbija je morala provesti otvoreni postupak u kojem bi cijene ove opreme bile mnogo niže, ali to je na ovaj način izbjegnuto“, kaže Stanić.

Ističe da je, navodeći robnu marku proizvoda koji se treba nabaviti, premijer koji se stalno poziva na zakon, prekršio Zakon javnim nabavkama.

Pošto je ova nabavka urađena na prijedlog Ministarstva saobraćaja, Stanić je postavio pitanje ko je iz ovog ministarstva unaprijed znao koji medicinski uređaji će biti kupljeni i da će oni biti plaćeni tačno 403. 650 KM, kada javna nabavka nije provedena.

Stanić kaže da sama činjenica da Krizni štab zadužuje preduzeće „Putevi RS“ da doznači navedena sredstava za nabavku medicinske opreme budi razlog za sumnju.

„Da nije tragično bilo bi smiješno. Da li će možda u nekom narednom periodu rekonstrukcija nekog puta biti rađena na prijedlog Ministarstva zdravlja, dok će izvođač tih poslova biti Fond zdravstvenog osiguranja , upitao je Stanić.


Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana