Ekonomija     | 16.06.2020. 10:51 |

Bečki aerodrom postaje testni aerodrom za sigurnosne mjere protiv Covida-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Evropska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) odabrala je Bečki aerodrom za testni aerodrom kada su u pitanju sigurnosne mjere povodom Covida-19.

Brojne mjere su na ovom aerodromu već provedene i znanje stečeno praktičnim radom pretočit će se u izradu budućih propisa.

- Avion je najsigurnije prevozno sredstvo na svijetu, sigurnost i zdravlje naših putnika su naš glavni prioritet. Međunarodni standardi za efikasne zaštitne mjere sada su važni za povratak uobičajenoj slobodi putovanja u zrakoplovstvu i na tome radi Evropska agencija za sigurnost zrakoplovstva (EASA). Bečki aerodrom je ovdje aktivno uključen u blisku suradnju sa Saveznim ministarstvom za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacija i tehnologije (BMK) i nadležnim austrijskim vlastima. Kao testni aerodrom EASA-e, naše iskustvo iz trenutnih Covid-19 mjera ugrađeno je u izradu budućih evropskih pravila - kaže Julian Jäger, izvršni direktor Bečkog aerodroma.

Bečki aerodrom je potpisao i implementirao Povelju EASA-e koja sadrži brojne preporuke za mjere zaštite poput maske za sve putnike i uposlenike na cijelom području terminala. Također se mora održavati sigurna udaljenost od najmanje jednog metra, podsjetnik su podne oznake, sigurnosni natpisi, kao i najave na terminalu.

Šalteri za prijavu, ukrcavanje i informacije opremljeni su zaštitom od pleksiglasa, a na čitavom području terminala postavljeni su brojni štandovi za dezinfekciju ruku. Broj putnika po autobusu je ograničen kako bi se omogućilo održavanje dovoljne sigurnosne udaljenosti.

Ono što je novo jeste da se kod svih putnika koji stižu na bečki aerodrom vrši mjerenje tjelesne temperature pomoću termičkih kamera. Na putu do mjesta za prtljag putnici prolaze sistem kamera, koji automatski detektira tjelesnu temperaturu. Ako temperatura poraste, poziva se doktor nadležnog tijela koji provodi osobni nadzor i, nakon što dobije informacje o prethodnim putovanjima i ostalim simptomima, pokrene moguće daljnje korake.

Aerodrom u Beču i dalje nudi testiranje na koronavirus na licu mjesta čiji je rezultat gotov za dva do tri sata.

Pored toga, nudi i novu uslugu individualne podrške za putnike "Covid Care Premium Services" gdje uposlenik aerodroma prati putnike od prijave do polaska, organizuje bezbjednost i graničnu kontrolu bez čekanja, a po potrebi pruža i podršku pri organizaciji Covid-19 PCR testa.

Usluga uključuje i paket "Covid Care" sa zaštitnom maskom, rukavicama za jednokratnu upotrebu i dezinficijensom. Uslugu je moguće rezervisati putem web stranice www.viennaairport.com, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo