Kultura     | 16.06.2020. 10:15 |

ŽKUD 'Željezničar' obilježava 75 godina postojanja

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u BiH "Željezničar" Sarajevo osnovano je 30. oktobra 1945. godine pod imenom "Vaso Miskin Crni" na inicijativu sindikata željezničkih i transportnih radnika Željeznice, te ove godine obilježava jubilej - 75 godina postojanja. 

U razgovoru za Fenu, predsjednica Društva Jasminka Šahinagić kazala je da su tokom sedam i po decenija postojanja generacije "Željinih" amatera utkivale i utkivaju u Društvo svoj rad, "neko kolom, neko pjesmom, neko korakom a neko riječju".

- Tako je kroz brojne sekcije prošlo više hiljada članova - pjevača (horskih) i solista, igrača, muzičara, glumaca, pjesnika, slikara, recitatora i sl. U tom periodu djelovali su narodni, tamburaški i duvački orkestar, mješoviti hor, folklorne sekcije, dramska sekcija, plesna grupa, muški oktet i brojne druge sekcije - kazala je.

Članovi Željezničarskog kulturno-umjetničkog društva "Željezničar" okupljeni u brojnim sekcijama učestvovali su tokom proteklih godina na raznim festivalima, smotrama, proslavama i gostovanjima u zemlji i inostranstvu.

- Od gostovanja u inostranstvu izdvajam Belgiju, Francusku, Libiju, Poljsku, Tursku, Italiju, Njemačku, Austriju, Rumuniju, Holandiju, Čehoslovačku, Španiju, Mađarsku, Kipar, Južnu Koreju, Albaniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru - istakla je Šahinagić.

ŽKUD "Željezničar" nosilac je brojnih priznanja osvojenih na međunarodnim festivalima i smotrama - tu su 87 pozlaćenih, kristalnih i metalnih pehara, 73 medalje sa posvetom, 49 plaketa i 241 diploma.

- Skupština Grada Sarajeva dodijelila je ovom kulturno-umjetničkom društvu Spomen plaketu Grada Sarajeva i 31 članu Društva, Republički savez ŽKUD-a odlikovao je 82 zaslužna amatera medaljama za amaterski rad - istakla je.

U godini jubileja, naglasila je Šahinagić, planirane su brojne aktivnosti, međutim pandemija koronavirusa koja je zahvatila svijet usporila je to obilježavanje.

Proslava jubileja počet će koncertom pred zgradom ŽKUD "Željezničar", koji će izvesti članovi Ansambla "Ašk sevdah".

- Nakon toga, u skladu sa zdravstvenom situacijom, u autobusu koji saobraća na relaciji Baščaršija - Dobrinja - Baščaršija bit će izveden koncert zabavne i narodne muzike. Obilježavanje jubileja bit će nastavljeno nastupom u Art kući sevdaha – dodala je.

U pripremi je izrada brošure povodom 75. godišnjice postojanja Društva, posvećene očuvanju kulturno-umjetničkog stvaralaštva, a koja će biti završena do svečanog koncerta zakazanog za oktobar u Sarajevu. 

Šahinagić također ističe da hor u Društvu predstavlja okosnicu njegovog djelovanja.

- Brojni članovi koji su prolazili kroz horsku sekciju od njenog osnivanja do sada, nisu dozvolili usporavanje djelovanja ove sekcije, tako da i ona obilježava 75 godina djelovanja i aktivnog rada. Također je tu orkestar sa brojnim solistima, kao i Ansambl "Ašk sevdah" čiji članovi u izvornim narodnim nošnjama izvode isključivo sevdalinke. U fazi je formiranje vokalne grupe koja izvodi zabavne kompozicije i evergreene. S obzirom na to da se radi o Društvu u kojem se najviše pjeva, samo tokom prošle godine održano je 18 nastupa na manifestacijama, koncertima, svjetskim sportskim takmičenjima i na Internacionalnoj smotri pjesme i igre u Novom Sadu - podvukla je ona.

Kulturno-umjetničko društvo "Željezničar" raspolaže sa brojnim očuvanim eksponatima narodnih nošnji, kao i vrijednom zbirkom instrumenata u izvornom obliku.

Da bi se bogato naslijeđe naših predaka sačuvalo od zaborava izrađena su dva značajna i trajna projekta. Riječ je o izložbama prvenstveno izvornih narodnih nošnji i instrumenata, a potom i autohtonih narodnih nošnji žena u BiH, koje će biti predstavljene učenicima osnovnih škola od 1 do IV razreda.

Sve ove godine, kroz kulturno-umjetničko društvo prošao je veliki broj mladih.

- Međutim, posljednjih godina kao da taj interes opada. Sve je manje interesa mladih za rad kulturno-umjetničkih društava u gradskim sredinama. Na proslavi jubileja "Želji" će igrati i članovi koji su veterani, ali će svakako ukrasiti ovaj jubilej - zaključila je Šahinagić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ivković: Utakmica kojom se produžuje ugovor ili dobija ispisnica

Ivković: Mi smo kući uvijek favoriti jer imamo navijače koje niko nema

Ivković: Nisam dobro pripremio momčad i preuzimam odgovornost za poraz

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom