Bosna i Hercegovina     | 15.06.2020. 11:09 |

Rad sigurnih kuća ključan za žrtve nasilja u porodici u vremenu krize

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Ured UN Women u Bosni i Hercegovini osigurao je, uz finansijsku podršku Švedske, sveobuhvatnu pomoć za osam sigurnih kuća u BiH, s ciljem da pomogne ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom COVID-19.

U okviru dugogodišnjeg rada na sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, UN Women ured u BiH osigurao je nekoliko nivoa pomoći sigurnim kućama u BiH. 

Švedska, država koja prednjači u zagovaranju rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena, već više od četiri  godine, kao strateški partner, podržava UN Women u oblasti sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist razgovarala je, na sastanku prošle sedmice putem platforme Zoom u organizaciji UN Women, sa predstavnicama sigurnih kuća u BiH.

One su istaknule poteškoće s kojima se suočavaju sigurne kuće zbog okolnosti, izazvanih krizom COVID-19.

- To je bila važna prilika da saslušamo iskustva žena koje se svakog dana, pod teškim okolnostima, bore da pomognu drugima tako što osiguravaju sigurnost žrtvama nasilja u porodici. Jasan zaključak je da podrška mora biti pružena sistematski i na više načina. Nastavit ćemo raditi ka tom cilju - kazala je ambasadorica Strömquist.

UN Women proveo je u martu procjenu situacije u osam sigurnih kuća na području BiH. Između ostalog pokazala je da su sigurnim kućama potrebne mnoge osnovne stvari kao što su dezinfekcijska sredstva, osoblje koje bi moglo pružati podršku preko SOS telefona i digitalnih platformi te sredstva za pokrivanje osnovnih troškova (hrana, lijekovi, odjeća i obuća za korisnice i njihovu djecu).

U okviru podrške UN Women i Švedske, ka osam sigurnih kuća koje djeluju u BiH, upućeni su paketi sa zaštitnom opremom. Paketi sadrže zaštitne maske, dezinfekcijske gelove, rukavice….

U suradnji sa Asocijacijom XY, partnerskom organizacijom UN Women, sigurnim kućama upućeni su i jednokratni novčani grantovi vrijednosti 7.000 KM.

Kroz reprogramirana sredstva od oko 280.000 KM UN Women dodijelit će, sredstva organizacijama civilnog društva, za projekte usmjerene na pomoć preživjelima od nasilja u kontekstu COVID-19 krize i perioda oporavka.

- Sigurne kuće su na prvoj liniji odgovora na krizu, njihovo osoblje osigurava prijeko potrebnu zaštitu, podršku i sigurnost za žene i djecu izložene nasilju. Nažalost, zbog ekonomskih poteškoća kojima svjedočimo, važnost ove podrške postaje još veća - kazao jepredstavnik UN Women u BiH David Saunders.

Kako se navodi u saopćenju za javnost UN Women BiH nastavit će, uz pomoć Švedske, strateški podržavati rad sigurnih kuća, kao i na sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavljena Mapa prava i usluga za osobe s invaliditetom i osobe treće životne dobi u Kantonu Sarajevo

Započela kampanja UN Women BiH '16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'

Bishop: Rane intervencije u slučajevima nasilja nad ženama su od najveće važnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo