Svijet     | 15.06.2020. 10:36 |

Policajac koji je ubio crnca u Atlanti mogao bi biti optužen do sredine sedmice

FENA Internet

ATLANTA, 15. juna (FENA) -  Policajac koji je ubio crnca u petak navečer u američkom gradu Atlanti mogao bi biti optužen do sredine sedmice, saopćio je tužilac oblasti Fulton.

Tužilac Paul Howard navodi u saopćenju da će službenici njegovog ureda razgovarati s dvojicom ostalih svjedoka prije nego što on donese odluku o podizanju optužbe protiv policajca Garretta Rolfea.

Ured oblasnog tužioca „također se suočava s izvjesnim poteškoćama u dobijanju snimaka s kamera od policije Atlante“, navodi se u saopćenju.

Policajac je otvorio vatru na Raysharda Brooksa  (27) ispred fast food restorana u Atlanti u petak navečer, nakon što se Brooks opirao hapšenju i uperio je prema njemu Taser aparat za ošamućivanje koji je oteo od drugog policajca, saopćio je istražni biro savezne američke države Džordžije.

Brooks je kasnije podlegao ranama.

Izgleda da Brooks nije predstavljao nikakvu prijetnju nikome, tako da opravdanje da bi on mogao predstavljati opasnost, izgleda potpuno nerazumno,  izjavio je Howard za CNN.

- Ukoliko je vatra otvorena iz drugog razloga osim da se zaštiti život policajca ili da se spriječi njegovo i ranjavanje drugih ljudi, onda ta pucnjava nije opravdana nikakvim zakonom-  dodao je tužilac.

Ured oblasnog tužioca mogao bi odlučiti da podigne optužbu protiv Rolfea za ubistvo ili sučesništvo u ubistvu.

Ubistvo je ponovo rasplamsalo proteste protiv policijske brutalnosti i rasizma u Atlanti, koji su prethodno izbili zbog smrti Georgea Floyda u policijskom pritvoru u Minneapolisu prošlog mjeseca.

Rolfe je dobio otkaz, a  Devin Brosnan, drugi policajac umješan u incident, preraspoređen je na administrativne poslove. Načelnica policije Atlante Erika Shields također je podnijela ostavku, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Biden: Američka opredijeljenost prema odbrani saveznika na Pacifiku je 'čelična'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana