Svijet     | 14.06.2020. 19:07 |

Vatikan - Papa Franjo molio za mir u Libiji

FENA Saopćenje

RIM/VATIKAN, 14. juna (FENA) - Papa Franjo je pozvao zaraćene strane u Libiji da teže miru, a međunarodnu zajednicu da organizira pregovore i zaštiti izbjeglice i migrante koji su žrtve okrutnosti u toj državi na sjeveru Afrike, javlja Reuters. 

U strastvenom pozivu izrečenom tokom mise na Trgu svetog Petra, Franjo je rekao da je pogođen situacijom u Libiji koja nema stabilnu vlast otkad je 2011. srušen njen predsjednik Moamer Gadafi, prenosi Hina.

Libija više od pet godina ima dva parlamenta i vlade na istoku i zapadu, a ulice su često pod kontrolom naoružanih grupa i poprište povremenih sukoba. 

"Molim vas! Pozivam međunarodna tijela i one koji imaju političke i vojne odgovornosti da ponovno pokrenu, s uvjerenjem i odlučnošću, potragu za putem naprijed kojim će se stati na kraj nasilju, dovesti do mira, stabilnosti i jedinstva u državi", rekao je katolički poglavar. 


Egipat je u subotu najavio novu inicijativu za Libiju. U isto vrijeme su Rusija i Turska, koje podržavaju suprotne strane u libijskom sukobu, odgodile pregovore na ministarskom nivou.

Libija je podijeljena između Libijske nacionalne vojske (LNA) i rivalske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA). 

Referirajući se na pandemiju koronavirusa, Franjo je rekao kako je već loše zdravstveno stanje migranata, izbjeglica i tražitelja azila dodatno pogoršano, zbog čega su ranjivija meta eksploatacije i nasilja. 

"Ima okrutnosti. Pozivam međunarodnu zajednicu - molim vas - primite njihovu patnju srcu. Braćo i sestre, svi smo odgovorni za to. Niko se ne smije smatrati isključenim iz toga", kazao je Franjo, prenosi Al Jazeera. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Papa apelira za "dar mira" na Uskrs

Papa Franjo apelirao na migrante da nikada ne zaborave svoje ljudsko dostojanstvo

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo