Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 17:29 |

Prekogranični projekti za jačanje regionalne saradnje i društvene kohezije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Osam organizacija iz Bosne i Hercegovine počinje realizaciju projekata za jačanje društvene kohezije i dijaloga, unutar i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

U okviru zajedničkog regionalnog programa 'Dijalog za budućnost' (DFF) obilježen je početak saradnje s osam organizacija iz BiH koje će implementirati prekogranične projekte namijenjene za doprinos unaprjeđenju društvene kohezije i dijaloga unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald izjavila je da je od neprocjenjive važnosti to što su danas prezentirane aktivnosti povezane kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju i što se nadograđuju snage svake od uključenih organizacija i njihovih partnera.

Tokom javnog natječaja čiji je cilj bio podržati projekte za unaprijeđenje društvene kohezije i dijaloga, unutar i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije dostavljeno je 234 prijedloga iz sve tri države. Od ukupno 19 projekata iz regije, osam će implementirati organizacije iz Bosne i Hercegovine s partnerima iz drugih država.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera izjavila je da za osam bh. organizacija, s kojima su označili početak partnerstva, planiraju osigurati skoro 420.000 KM UN finansijskih sredstava za osam zajedničkih projekata širom Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore za unaprjeđenje društvene kohezije.

- Ovi projekti osiguravaju da se glasovi svih čuju i da se građani osnaže, bilo da dajemo prostor i uključujemo mlade s oštećenjem sluha i govora, žene s oštećenjem vida, žene iz ruralnih zajednica ili angažiramo i osnažujemo žene i mlade kroz različite oblike građanskog angažmana, umjetnosti i kulture. Istinski dijalog i budućnost se zasniva upravo na ovome, raznolikosti izražavanja i dosega, ali jedinstva u viziji da niko ne ostane zapostavljen niti zaboravljen - istaknuto je.

Izabrani projekti iz sve tri države doprinijet će boljoj društvenoj koheziji, jačanju kapaciteta mladih, boljoj medijskoj i informacijskoj pismenosti, unaprjeđenju dijaloga i djelovanja za opće dobro, unaprjeđenju obrazovnih programa u cilju društvene kohezije, rodne ravnopravnosti, promoviranju kulturne raznolikosti i interkulturalnog razumijevanja i zaštiti životne sredine.

- Organizacije u BiH dobit će za realizaciju projekata i finansijska sredstva od UN-a u iznosu od oko 420.000 KM, a ukupni očekivani iznos sufinansiranja od strane bh.  organizacija i partnera je više od 155.000 KM - saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta