Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 15:21 |

Završena vanjska ocjena implementacije Inkluzivnih standarda u Općoj bolnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo danas je posjetio vanjski ocjenjivač Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) Almir Kovačević, kako bi dao ocjenu implementacije inkluzije i uvođenja Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI) u ovu zdravstvenu ustanovi.

Opća bolnica je prva zdravstvena ustanova u regionu koja je počela sa uvođenjem Inkluzivnih standarda (ISOSI), a u protekle dvije godine urađeno je puno.

Osoblje je uradilo potrebnu edukaciju i četrdesetak uposlenika uspješno je završilo kurs znakovnog jezika, postavljene su informacije na Brajevom pismu i taktilne podloge koje pomažu slijepim osobama dolazak do ambulanti, a urađena su kupatila za osobe s invaliditetom i drugi potrebni građevinski radovi.

Posebna novina je otvaranje novog zanimanja "savjetnik za pitanja osoba s invaliditetom u bolnici“, te je u tom segmentu Opća bolnica uradila sve da ispoštuje načelo olakšanog i adaptibilnog pristupa zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama, a takav pilot projekt može biti primjer za sve druge zdravstvene ustanove.

Upravni odbor AKAZ-a će krajem ovog mjeseca donijeti odluku o certifikatu po ISOSI standardu za osobe s invaliditetom, saopćeno je iz Opće bolnice.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

AKAZ - Apel zdravstvenim ustanovama zbog obaveza certifikacije

JU Dom zdravlja KS i AKAZ dogovorili certifikaciju medicinskog sektora

Akreditacija AKAZ-a - Pacijentima s invaliditetom olakšan pristup Općoj bolnici

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli