Kultura     | 12.06.2020. 13:42 |

Topčić: Biblioteka radi punim kapacitetom, može se posuditi pet knjiga

FENA Nermina Omerbegović

 

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Biblioteka radi u punom kapacitetu, svih službi i sedamnaest pozajmnih odjeljenja, istina bez čitaonica i uz sve potrebne mjere protuepidemijske zaštite - kazao je direktor Biblioteke Grada Sarajeva Zlatko Topčić govoreći o aktivnostima ove institucije.

Što se tiče broja korisnika, navodi da se situacija polako normalizira, iako je primijetno reduciranje usluga na klasične bibliotečke usluge, pozajmljivanja knjiga i bez korištenja sofisticiranijih poput biblioterapije, bookcrossinga, iznajmljivanje e čitača knjiga.

Topčić kaže da su smanjili broj korisnika koji istovremeno mogu biti na odjeljenju na jedno do dvoje, skratili vrijeme posjete na pet minuta, ali i povećali broj knjiga koje se mogu posuditi s dvije na pet...

- Nakon čitanja i vraćanja u biblioteku knjige se odlažu u posebne posude, dezinfinciraju i nakon 72 sata opet idu u opticaj, u skladu s preporukama i dobrim bibliotečkim praksama - podvukao je Topčić.

Iz Biblioteke grada Sarajeva apeluju na korisnike da na odjeljenja dolaze sa jasnim zahtjevima za naslovima i da maksimalno koriste informacije i digitalizirane zbirke s redizajniranog sajta biblioteke www.bgs.ba i ažurirane facebook stranice.

 -Mi mentalitetski najbolje funkcioniramo u vanrednim situacijama jer smo tu u dobroj kondiciji: nas život je svojevrsna vanredna situacija i povremena doba blagostanja nas iznenade i čine kolebljivima - rekao je Topčić u izjavi za Fenu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zlatku Topčiću uručena nagrada 'Alija Isaković' za najbolju dramu 2017.

Zlatku Topčiću nagrada 'Alija Isaković' za najbolji dramski tekst

Zlatku Topčiću nagrada 'Alija Isaković' za najbolji dramski tekst

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta