Svijet     | 12.06.2020. 11:36 |

Ambasador UAE: Aneksija bi narušila sve izraelske veze s arapskim svijetom

FENA Internet

ABU DABI, 12. juna (FENA) - Izrael ne može očekivati da normalizuje odnose s arapskim svijetom ako anektira dijelove okupirane Zapadne obale, napisao je u članku za izraelski list Youssef Al Otaiba, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u SAD-u.

Neki izraelski zvaničnici odbacili su tvrdnje da će anektiranje jevrejskih naselja i doline rijeke Jordan na Zapadnoj obali usporiti uspostavu boljih odnosa između Izraela i arapskih zemalja, posebno zaljevskih država koje dijele izraelsku zabrinutost zbog Irana, prenio je Reuters.

Ali, u rijetkom apelu izraelskoj javnosti od strane arapskog zvaničnika, ambasador UAE u Washingtonu, Youssef Al Otaiba, rekao je da bi taj potez bio ono što je nazvao "ilegalnim zauzimanjem" zemlje koju Palestinci žele za svoju državu.

- Aneksija bi, sigurno i momentalno, narušila sve izraelske težnje za poboljšanjem sigurnosnih, ekonomskih i kulturnih veza s arapskim svijetom i UAE - napisao je u tekstu za najprodavaniji izraelski dnevni list Yedioth Ahronoth.

Izrael nema diplomatske odnose sa zaljevskim arapskim zemljama, ali zajedničke zabrinutosti zbog iranskog regionalnog utjecaja dovele su do ograničenog odmrzavanja odnosa. U maju, aviokompanija Etihad sa sjedištem u Abu Dabiju, izvela je prvi let iz UAE u Izrael, noseći pomoć za borbu protiv koronavirusa Palestincima.

- Sav napredak koji ste vidjeli i stavove koji se mijenjaju prema Izraelu, ljudi su počeli više da prihvataju Izrael i manje su neprijateljski raspoloženi prema toj zemlji, sve bi to moglo biti narušeno odlukom o aneksiji - rekao je Al Otaiba u videu koji je pratio članak.

Egipat i Jordan jedine su dvije arapske zemlje s kojima Izrael ima diplomatske odnose.

Izraelska vlada namjerava 1. jula započeti raspravu o aneksiji. Taj je potez podržao američki predsjednik Donald Trump u svom planu o Bliskom istoku, ali izraelski ministar je u četvrtak rekao da postoje neslaganja s Washingtonom po tom pitanju i da se dva saveznika još moraju dogovoriti oko teritorijalnih linija.

Palestinci žele da Zapadna obala, Gaza i Istočni Jerusalem - teritorij koji je Izrael zauzeo tokom rata 1967. godine - budu dio  buduće palestinske nezavisne države.

Kažu da bi aneksija to onemogućila i pozvali su na uvođenje međunarodnih sankcija protiv Izraela.

Arapske i evropske zemlje izrazile su zabrinutost zbog jednostranih teritorijalnih poteza koji bi mogli ugroziti dvodržavno rješenje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana