Svijet     | 11.06.2020. 15:39 |

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist propalestinske grupe BDS

FENA Internet

PARIZ, 11. juna (FENA) - Evropski sud za ljudska prava presudio je u četvrtak da je Francuska prekršila slobodu izražavanja propalestinskih aktivista koji su bili osuđeni zbog predvođenja kampanje bojkota izraelskih roba.

Sud je naredio francuskoj vladi da isplati ukupno 101.000 eura odštete grupi od 11 aktivista. Pokret za globalni bojkot, neulaganja i sankcije (BDS) pozdravio je odluku suda kao veliku pobjedu.

Pripadnici pokreta, predvođeni francuskim aktivistom Jean-Michelom Baldassijem, osuđeni su pred francuskim sudom na podsticanje na ekonomsku diskriminaciju nakon što su učestvovali u demonstracijama u 2009. godini u hipermarketu u istočnom francuskom gradu Illzachu i zbog dijeljenja letaka koji pozivaju na bojkot izraelskih proizvoda. Najviši francuski sud potvrdio je tu presudu.

Evropski sud za ljudska prava ustanovio je, međutim, da krivična presuda "nema relevantnih ni dovoljnih osnova" i da krši slobodu izražavanja demonstranata. Evropski sud ima sjedište u francuskom gradu Strasbourgu, a zemlje koje su potpisnice Evropske klonvencije o ljudskim pravima, uključujući i Francusku, imaju obavezu da poštuju njegove presude.

- Ova sudska odluka predstavlja odlučujuću pobjedu za slobodu izražavanja, za branitelje ljudskih prava i za pokret BDS za palestinsku slobodu, pravdu i jednakost – navodi u saopćenju Rita Ahmad iz pokreta BDS pod palestinskim vodstvom.

Pokret BDS poziva na bojkot izraelskih firmi, univerziteta i kulturnih institucija u, kako navodi, nenasilnoj kampanji protiv izraelskih zlostavljanja Palestinaca. Izrael tvrdi da pokret prikriva svoje motive da delegitimizira ili uništava jevrejsku državu.

Aktivisti BDS-a negiraju optužbe za antisemitizam i tvrde da su zakoni o diskriminaciji nepravedno korišteni protiv njih.

Današnja presuda uslijedila je nakon izjave iz 2016. godine ondašnje šefice evropske diplomatije Federice Mogherini da su aktivnosti BDS-a zaštićene slobodom izražavanja, čak i pored toga što se EU protivi pokušajima BDS-a da izolira Izrael.

Amnesty International izrazio je nadu da će današnja presuda "poslati jasnu poruku svim evropskim državama da moraju prekinuti krivični progon miroljubivih aktivista", prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo