Stranačke aktivnosti     | 11.06.2020. 14:26 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka (NB)

FENA Saopćenje

NB: Osobama s invaliditetom osigurati sva izborna i druga zagarantovana prava

Amir Mujezin, predstavnik slabovidnih i slijepih osoba u Kantonu Sarajevo, apsolvent Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, NVO aktivist u oblastima životnih i profesionalnih potreba slabovidnih i slijepih osoba, prepoznao je načela i rad Nezavisnog bloka kao političke organizacije u Bosni i Hercegovini koja temeljito kreira svoje prijedloge, inicijative i zahtjeve, čiji je osnovni zadatak da se život svih građana naše zemlje učini lakšim i boljim.

„U Bosni i Hercegovini se napokon na kronkretan način glasno mora reći „NE“ svakoj vrsti diskriminacije. Osobe sa invaliditetom, slabovidne i slijepe osobe, danas su i kroz zakone ali i kroz infrastrukturna rješenja, u znatno lošijem položaju nego što im to konvencije i međunarodne preporuke garantiraju, što im znatno otežava svakodnevnicu. S tim u vezi, Nezavisni blok će u Parlamentu BiH inicirati izmjene Izbornog zakona koje će pomoći i osigurati dostupnost izbornom procesu ovoj kategoriji ljudi, poštujući najbolje prakse koje imamo u razvijenim demokratskim zemljama.

Osim ovoga, lokalna zajednica je prvi stub demokratije i prva je instanca za ostvarivanja prava, i upravo kroz taj nivo, Nezavisni blok želi aktivno i na ispravan i realan način kreirati set izvodljivih mjera za svaku lokalnu zajednicu, kako bi se demokratski obezbijedilo olakšanje i ravnopravan status za ovakve osobe.

Novi Grad Sarajevo je najmnogoljudnija opština u našoj zemlji i OO NB Novi Grad je na nedavno održanom sastanku definisao smijernice za izradu kvalitetnog Programa koji će tretirati osobe sa invaliditetom, slabovidne i slijepe osobe. Konture tog Programa i najistaknutije prioritete, koji podrazumijevaju uvođenje obaveze poslova asistenta u lokalnim zajednicama za podršku osobama sa invaliditetom, zatim pravo prednosti za ove osobe pod jednakim uvjetima na učešću u javnim pozivima i konkursima i druge ideje, stručni tim Nezavisnog bloka predvođen Amirom Mujezinom, će javnosti prezentirati u periodu koji slijedi,“ rekao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka nakon sastanka sa predstavnicima OO NB Novi Grad Sarajevo.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'