Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 14:28 |

Bošnjaci stavili veto na zaključke NSRS kojima se odbacuje Rezolucija PD PS BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11. juna (FENA) - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalng interesa na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH izglasao 20. maja.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić potvrdio je Feni da su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na 20 zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini 1. juna.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali glasanju o zaključcima u parlamentu bh. entiteta RS, usvojenim nakon cjelodnevne burne i na momente incidentne rasprave.

U zaključcima koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici, između ostalog, navodi se da Rezolucija "ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

-Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu - kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 poslanika.

Poslanicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

-Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada - navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

PSBiH - Delegati iz Kluba Bošnjačkog naroda razgovarali sa predstavnicima Sindikata radnika BHRT-a

Klub Bošnjaka pozvao poslanike da danas ne glasaju za imenovanje Vlade FBiH (VIDEO)

Trnka: Zaključci NSRS-a nemaju nikakvih pravnih konsekvenci

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo