Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 14:05 |

Koalicija SNSD i DNS ne funkcinira jedino u Prijedoru, samostalno idu na izbore

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.juna (FENA) - Koalicija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nije upitna, ali će na izbore u Prijedoru izaći samostalno, svako sa svojim kandidatom za gradonačelnika - potvrdili su danas predsjednici stranaka Milorad Dodik i Nenad Nešić.

-Imali smo praksu prije četiri godine da smo općine dijelili između SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije. Ovaj put smo išli na to da idemo na zajedničko učešće. SNSD će u Loparama podržati kandidata DNS-a, a u drugim općinama DNS će podržati SNSD-ove kandidate  - rekao je Dodik novinarima, nakon sastanka s delegacijom DNS-a, koju je predvodio Nenad Nešić.

Problem se pojavio u Prijedoru, gdje partijske organizacije SNSD-a i DNS-a, kako kaže, već godina ne funkcionišu dobro te će na predstojećim izborima imati različite kandidate za gradonačelnika.

-Očekujem da se saradnja nastaviti i da će SNSD i DNS pobijediti u 80 posto općina. Mislim da je to realno. To je naš cilj i mislim da neće biti teško - dodao je Dodik i naglasio da SNSD ne podržava koalicone dogovore na lokalnu s SDS-om i PDP-om, nakon što se raspišu izbori.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je istakao da koalicija SNSD-a i DNS-a na entitetskom i državnom nivou nije upitna te da DNS neće sklapati koalicione sporazume s opozicionim partnerima u RS.

U Prijedoru, kaže, idu samostalno sa svojim kandidatom, jer postoji animozitet lokalnih organizacija DNS-a i SNSD-a.

Nešić je potvrdio da se ne mogu da dogovore u vezi s modelom koji bi trebalo da bude primjenjen u Bijeljini, da se nakon dvije godine mijenjaju osobe na funkciji gradonačelnika.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije