Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 13:38 |

Pitanje obrazovanja i zapošljavanja prioriteti osoba s invaliditetom (VIDEO)

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 11. lipnja (FENA) - Pitanje obrazovanja i zapošljavanja glavni su prioriteti osoba s invaliditetom, istaknuto je na stručnom skupu o Lokalnom akcijskom planu u oblasti invaliditeta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) na kojem je predstavljen završni nacrt tog strateškog dokumenta.

- Ne treba posebno napominjati da su za osobe s invaliditetom u HNŽ-u, mada je svaki segment života jako važan, primarna dva prioriteta: obrazovanje i zapošljavanje. Zbog toga smo stavili naše ciljeve da u naredne dvije godine radimo na definiranju svih zakonskih, podzakonskih i popratnih akata koji bi omogućili da se osobama s invaliditetom osigura jednakopravnost u ta dva područja - izjavila je predsjednica Udruženja mladih "Ružičnjaka - Los Rosalesa" Jasminka Rebac.

Govoreći o Lokalnom akcijskom planu za HNŽ, Rebac je podsjetila kako se taj strateški dokument trebao biti usvojen još 2017. godine.

Istaknula je kako je današnji stručni skup još jedan pokušaj da se to pitanje aktualizira te da prijedlog Lokalnog akcijskog plana konačno dođe pred Vladu HNŽ-a.

- Zahvaljujući projektu koji je podržalo Američko veleposlanstvo danas se nalazimo na ovom stručnom skupu kako bi javnosti pokazali koliko je taj strateški dokument važan i bitan osobama s invaliditetom, organizacijama osoba s invaliditetom, Koaliciji organizacija osoba s invaliditetom, kao i lokalnoj zajednici i šire - poručila je Rebac.

Govoreći o sadržaju Lokalnog akcijskog plana, predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar Igor Ledić kazao je kako su u njemu tretirane dvije bitne teme: asistencija u nastavi i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

- Proteklu godinu dana obavili smo velik broj razgovora sa svim institucijama, kao i sudionicima u obrazovnom sistemu, i mogu reći da su rezultati razgovora katastrofalni. Lokalni akcijski plan je potreba kako bi napravili neki pravilnik i omogućili djeci sistemsko rješenje asistenata u nastavi. Pitanje asistenata u nastavi je jedan od važnijih čimbenika za kvalitetno inkluzivno obrazovanje - poručio je Ledić.

Dodao je kako se nada da će mjerodavna ministarstva prepoznati važnost ovoga pitanja te da će se pitanje Lokalnog akcijskog plana konačno pokrenuti s mrtve točke.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4580

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1261cIJgYcu9cFVfTCHUfUwFZUIjIe415?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Maturalna večer za osobe s invaliditetom u Centru 'Los Rosales' u Mostaru

VSTVBiH - Osigurati jednak pristup pravdi i jednakosti svih građana pred zakonom

Udruženje mladih 'Ružičnjaka - Los Rosalesa' implementira projekt 'Ništa o nama, bez nas'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo