Kultura     | 11.06.2020. 10:29 |

Online zbirka nacionalnih spomenika Općine Konjic

FENA Saopćenje

KONJIC, 11. lipnja (FENA) - "Online zbirka nacionalnih spomenika s područja Općine Konjic" naziv je događaja kojeg od petak, 12. lipnja, organizira Narodni univerzitet Konjic, u sklopu manifestacije Konjičko kulturno ljeto.

Na Facebook, Instagram i Viber mrežama Narodnog univerziteta i Facebook stranici Zavičajnog muzeja Konjic, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i uz kratki opis, bit će predstavljeni nacionalni spomenici - dva stećka Gromile, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Stećci su smješteni u formi sljemenjaka s postoljima u zaseoku Račica (naseljeno mjesto Razići), koje je od Konjica udaljeno oko 20 km zračne linije u pravcu jugoistoka, neposredno uz lokalnu cestu, na lokalitetu Gromile.

Karakteristični su po tome što ne spadaju u grupu niskih sljemenjaka, koji se prema postolju sužavaju. Navedeni stećci su rađeni tako da su iznimno visoki, uski i prema postolju se proširuju. Jedan od stećaka je rađen s duplim ili udvojenim postoljem, što je rijedak slučaj za područje konjičke općine.

Ovogodišnji repertoar Konjičkog kulturnog ljeta Narodni univerzitet realizira u saradnji s Yunus Emre Institutom Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu (VIDEO)

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo